HP krijgt miljoenensubsidie voor nano-ontwikkeling

Hewlett Packard krijgt van de Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) tien miljoen dollar voor de ontwikkeling van fouttolerante chips met transistoren op nano-schaal. HP zelf trekt 7,5 miljoen dollar uit.

HP liet begin juni weten dat zijn onderzoekers een manier hebben gevonden om de uitval van geavanceerde chips in massaproductie te beperken. Dit kan forse prijsverlagingen met zich meebrengen. De onderzoekers zijn uitgegaan van coderingstheorieën die nu gebruikt worden voor encryptie- en telecom-toepassingen, waardoor fouten getolereerd en omzeild kunnen worden.

HP ontwikkelde een ‘crossbar’ als vervanger van de schier universele transistor. Deze koppeling bestaat uit een reeks parallelle dragers op nano-schaal die kruislings boven een andere reeks lopen. De contactpunten zijn middels elektriciteit uit te schakelen. Zij vertegenwoordigen dus nul of één. Door meerdere contactpunten te gebruiken, kan storing of uitval worden omzeild.

Het is alsmaar moeilijker halfgeleiders kleiner én functioneel te produceren. HP denkt dat deze nieuwe techniek vooral op dat vlak voor een doorbraak zal zorgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-05T10:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.