IBM tart Apple met nieuwe PowerPC chiplijn

IBM heeft in Japan twee nieuwe productlijnen geannonceerd in de PowerPC 970 processorfamilie (beter bekend als de G5-chip in Apple-computers). De nieuwe loten zijn de 970FX voor notebooks en de dualcore 970MP (codenaam Antares) voor desktops.

De 970FX is een energiezuinige chip voor laptops, die zijn weg zal vinden naar de PowerBooks van Apple. Met kloksnelheden van 1,2 Ghz, 1,4 GHz en 1,6 Ghz en 512K Level 2 cachegeheugen ligt het stroomgebruik op 13 Watt voor de twee laagste kloksnelheden en 16 Watt voor de hoogste kloksnelheid.

Dat is aanzienlijk meer dan de 10 Watt van de huidige G4-chip in de 1,5 GHz PowerBook, de MPC7448 van Freescale, de verzelfstandigde chipdivisie van Motorola. Het stroomgebruik ligt echter op ongeveer de helft van dat van Intels Pentium M, het hart van alle Centrino wireless notebooks.

De dualcore 64-bit PowerPC 970MP (Antares) komt uit op kloksnelheden tussen de 1,4 en 2,5 GHz. Elke core beschikt over 1MB aan Level 2 cache; één core kan uitgeschakeld worden om stroom te sparen. Apple zou al vanaf 2004 de beschikking hebben gehad over prototypes van deze chip, waardoor de 970MP het hart zou kunnen vormen van de komende opwaardering van de Power Mac G5-desktops, aldus ingewijden.

IBM maakte de lanceringen bekend op het Power Everywhere Forum 2005 in Japan. Naar verwachting zullen deze beide nieuwe chiplijnen het hart vormen van de laatste Macs die op het PPC-platform draaien. De ironie wil dat één van de veronderstelde redenen voor Apple om vorige maand over te stappen op Intel-cpu’s zou zitten in het feit dat IBM het stroomverbruik van zijn notebook-chips maar niet omlaag wist te krijgen naar een niveau dat voor Apple acceptabel zou zijn.

De druiven zijn kennelijk nog immer zuur: in een presentatie op het Forum te Japan telde IBM de investeringen in het PPC-platform op. IBM, AMD, Sony, Samsung, Infineon en Toshiba blijken dan zo’n 17 miljard dollar te hebben geïnvesteerd; Intel komt niet verder dan 12,6 miljard in zijn chiplijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T09:33:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.