Intel verwelkomt nieuwe processorfamilies

CES 2021

Chip processor

Op de digitale CES 2021 heeft Intel het tweede deel van zijn nieuwe generatie processoren voorgesteld, de elfde generatie. Het gaat om plakjes silicium bedoeld voor laptops, al zijn er ook nieuwigheden voor desktops.

Een eerste deel van Intels elfde generatie werd vorig najaar al voorgesteld, met chips bedoeld voor mainstream-laptops. Daar komen nu zo’n vijftig nieuwe processoren bij, vooral voor zakelijke gebruikers en gamers. 

Zakelijke gebruikers kijken uit naar het elfde Intel vPro-platform. Met hun ‘hardware shield’-functie zetten ze ai in om ransomware en cryptomining-aanvallen te voorkomen. Ze beschikken ook over een technologie die computers kan beschermen tegen aanvallen waar software-gebaseerde oplossingen niet tegen bestand zijn. De chips zijn gebakken op 10 nanometer en komen met Iris XE-gpu’s en ingebouwde Wifi6/6E. Vooral in toepassingen als Office 365 zijn de chips sneller dan hun voorgangers, zegt Intel, zelfs als er tegelijkertijd een videocall plaatsvindt. 

Laptops onder de vPro-vlag moeten dun en licht zijn en goede batterijprestaties leveren, verwacht Intel. Het bedrijf verwacht ook dat de chips de komende weken en maanden in meer dan zestig modellen opduiken. Er komt daarnaast ook een speciale versie van de Intel Evo Chromebooks, die zich zullen richten op Chromebooks in het hogere marktsegment. 

Naast zakelijke gebruikers, mikt Intel op gamers met zijn H-Series. Deze moeten het mogelijk maken om ultradunne notebooks te bouwen die toch goede gamingprestaties neerzetten. Er zijn in totaal drie nieuwe reeksen die hieronder vallen. Het topmodel is een Core i7 Special Edition quadcore-processor aan maximaal 5 GHz. Er is ook ondersteuning voor PCIe Gen 4 en natuurlijk zijn ook deze nieuwe processoren gebaseerd op de 10nm-technologie. Het bedrijf kondigde ook een 8-coreprocessor aan die later dit kwartaal zal uitgebracht worden.

Codenaam

Voor scholieren stelt Intel zijn hoop op de N-Series. Ze komen uit onder de naam Pentium Silver en Celeron en ook op 10 nanometer gebakken. Intel spreekt van 35 procent betere algemene applicatieprestaties en tot bijna tachtig procent betere grafische prestaties. Dit maakt soepele applicatieprestaties en browsen tijdens het multitasken mogelijk en geavanceerde camera- en connectiviteitsfuncties voor een videoconferentie- en kijkervaring.

Tot slot gaf Intel voorbeelden van producten die later in 2021 op de markt komen, waaronder de elfde generatie S-Series-desktopprocessors (codenaam Rocket Lake-S) en de compleet nieuwe volgende generatie processoren (codename Alder Lake). De Alder Lake-chips zijn gebaseerd op een verbeterde versie van het 10nm SuperFin-technologie. Ze krijgen een een combinatie van zuinige en krachtige cores mee, zoals dat ook gebruikelijk is bij smartphones. Volgens Intel zouden de Alder Lake-processors een stevige stap voorwaarts in de x86-architectuur vormen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-13T10:44:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.