Nog zeker zes maanden een tekort aan computerchips

Het huidige tekort aan computerchips, waardoor ook gameconsoles als de PlayStation 5 zeer moeilijk leverbaar zijn, houdt nog zeker aan tot deze zomer. Dat geeft AMD-ceo Lisa Su aan in een gesprek met beursanalisten. Het bedrijf draaide in 2020 recordcijfers.

Pas vanaf de tweede helft van dit jaar zal de chipindustrie opnieuw kunnen voldoen aan de vraag naar siliciumplakjes, zegt Su. De vraag is momenteel hoger dan wat de fabrieken kunnen leveren en dus ontstaan er tekorten. Die ledigheid laat zich vooral gelden op de pc-markt en in gameconsoles. 

De reden voor de grote vraag naar chips ligt in de coronapandemie: er is zowel een leger van thuiswerkers bijgekomen, alsook een heleboel bedrijven die hun digitalisering in een hogere versnelling hebben gezet. AMD ziet hoge vraag in alle zijn divisies, zowel bij cpu’s, grafische chips, datacenterproducten en chips voor spelletjesconsoles. Vooral die laatste sector heeft er veel last van. Ook de chips die in goedkopere pc’s terechtkomen, zijn lastig te vinden. 

AMD draaide over 2020 een recordomzet van zo’n 9,7 miljard dollar, 45 procent meer dan het jaar daarvoor. De winst tikte af op bijna 2,5 miljard dollar, dat is liefst 630 procent meer dan de 341 miljoen van 2019.

Su gaf eerder aan dat de verkopen die AMD in 2020 boekte, nog hoger hadden kunnen liggen als ze meer productiecapaciteit had gehad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-29T12:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.