Nokia voorziet in 2021 lastig jaar

Voor Nokia wordt 2021 een lastig jaar, zo voorspelt de Finse netwerkbouwer. Het bedrijf ziet tegenwind door een lager marktaandeel in de Verenigde Staten en prijserosie. Over 2020 was er ook al omzetverlies en een stevig nettoverlies.

Net geen 22 miljard euro zette Nokia vorig jaar om, dat is zo’n zes procent minder dan in 2019. Het nettoverlies tikte af op zowat 2,4 miljard euro, terwijl er in 2019 nog een winst van achttien miljoen was. Zeker het voorbije kwartaal was geen topper voor de Finnen. Zowel bij de afdeling Mobile Access als bij Networks, daalden de verkopen en ook de software-afdeling ging licht achteruit. Voor volgend jaar verwacht Nokia niet veel beterschap bij Networks, ook omdat Amerikaanse operatoren aarzelen met de omschakeling van hun volledige 4G-netwerk naar 5G.

Een andere boosdoener is de corona-crisis; die heeft het bedrijf zo’n tweehonderd miljoen euro omzet gekost, schat Nokia, al gaat het bedrijf er van uit dat het vooral om uitstel gaat, niet om afstel. Er was ook een ‘goede’ kant aan de pandemie. Door gedaalde reis- en personeelskosten kon Nokia zo’n 250 miljoen euro uitsparen.

Voor 2021 gaat Nokia uit van een omzet van 20,6 tot 21,8 miljard dollar, al zal dat ook voor een deel van de dollarkoers afhangen. Het bedrijf heeft ook nog geen dividend voorgesteld, een update daarover komt later dit jaar. Nokia zegt dat ze het geld kan gebruiken voor bijkomende investeringen in 5G-technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-04T10:59:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.