Scherpe concurrentie én consolidatie op ftth-markt

KPN legt ftth aan. Foto: KPN

In 2020 werd in Nederland met 533.000 nieuwe glasvezelaansluitingen in 2020 een record geboekt. KPN NetwerkNL is met ruim 75 procent marktaandeel de grootste leverancier. Maar de telecomgigant krijgt steeds vaker te maken met de landelijk operende partijen Delta Fiber Netwerk, E-Fiber en Primevest/T-Mobile. Kenmerkend voor de concurrentiestrijd: inclusief de eerste maanden van 2021 kochten de grote spelers in totaal ruim 50.000 fiber-to-the-home (ftth)-lijnen van kleinere partijen.

Dat blijkt uit 'FTTH in the Netherlands 2021', het jaarlijkse rapport van Telecompaper. Volgens dit onderzoeks- en mediabedrijf dat zich richt op de telecommarkt zijn er vorig jaar nog nooit zoveel huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting. Eind 2020 waren dat er 3,68 miljoen, zo'n 46 procent van alle huizen in Nederland. In 2021 wordt dit record nog scherper gezet, voorziet Telecompaper.

Uit de studie blijkt verder een toenemende concurrentiestrijd op de ftth-markt tussen vier partijen. KPN NetwerkNL, Delta Fiber Netwerk, E-Fiber en Primevest/T-Mobile. Alle vier de bedrijven  groeiden dan in het voorgaande jaar, waarbij aangetekend dat KPN met 78 procent marktaandeel  veruit de grootste. Gevolgd door Delta Fiber Netwerk (14 procent), E-Fiber (3 procent) en Primevest/T-Mobile (2 procent).

Consolideren

Dit kwartet is landelijk actief met het uitrollen van nieuwe netwerken. Daarnaast zijn er zeker dertig bedrijven actief op lokaal of regionaal niveau. Sinds vorig jaar is de trend zichtbaar dat kleine partijen het onderhoud en de dienstverlening niet langer volhouden, waarna een verkoop volgt. Inclusief de eerste maanden van dit jaar kochten de grote spelers in totaal ruim 50.000 ftth-lijnen van kleinere partijen.

Daarnaast kocht Delta Fiber een aantal partners in joint ventures uit, waarmee meer dan 100.000 lijnen in volledig eigendom van dat bedrijf kwamen. Telecompaper verwacht een verdere consolidatie van de markt in de komende jaren.

De groei ervan zet ook onmiskenbaar door, ook in de jaren na 2021. Naar schatting staat de teller eind 2025 op meer dan zeven miljoen. Dat betekent dat tegen die tijd zo’n 84 procent van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot glasvezel, aldus Telecompaper.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-18T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.