De samenwerking met ABP richt zich puur op de regio. Hiermee wordt de kritiek weggenomen dat KPN alleen oog heeft voor de aanleg van kabel in winstgevende gebieden met veel inwoners. Eerder had KPN aangekondigd de komende vijf jaar 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van snel internet via glasvezel te voorzien. Maar zeker nu er zoveel mensen thuiswerken, moeten ook andere gebieden snel aan de beurt komen. Met de samenwerking wordt glasvezel versneld aangelegd op plekken in het land waar dat nu nog niet vanzelfsprekend is. De bouwcapaciteit die nodig is voor deze aanleg is al geregeld en levert meer dan duizend extra banen op.
Voor ABP speelt het aspect van duurzaamheid mee. Glasvezel is niet alleen sneller maar ook veel energiezuiniger dan koper of kabel.
Vruchten plukken
Eind 2026 heeft zo’n tachtig procent van alle huishoudens in Nederland glasvezel via KPN of via het samenwerkingsverband met ABP. Dat gaat via een joint venture (NEM II) die voor de helft in handen is van KPN en voor de andere helft van APG, de pensioenuitvoerder van ABP. Ook daarna blijft KPN zich naar eigen zeggen inzetten om heel Nederland van supersnel internet te voorzien.
Joost Farwerck, ceo van KPN, meent dat iedereen internet wil dat op hoge snelheid steeds grotere hoeveelheden data aankan. 'Dankzij de samenwerking met ABP krijgen de bewoners in zo’n duizend dorpen jaren eerder internet met de snelheid van het licht, van Vlieland tot aan Middelharnis. Daar komen ruim 200.000 aansluitingen op bedrijventerreinen bij. Deze gebieden zouden anders pas na 2025 aan de beurt komen. Met deze investering kan heel Nederland straks de vruchten plukken van supersnel, betrouwbaar en duurzaam internet.’
Reacties
Volgens een toezegging van de overheid ( https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/07/03/voor-alle-nederlanders-in-2023-vast-snel-internet ) heeft iedereen (=100%) van de Nederlanders in 2023, minimaal een 100MB verbinding.