Zweedse Dustin slaat Centralpoint aan de haak

Het in Stockholm beursgenoteerde Dustin neemt Centralpoint over, de grootste it-wederverkoper in Nederland en actief in België. De overnamesom bedraagt 425 miljoen euro, grotendeels betaald in aandelen en het restant in contanten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet nog toestemming geven voor de acquisitie.

In 2017 vond een grote consolidatie plaats onder Nederlandse it-wederverkopers van hard- en software. De Infotheek Groep kocht toen in twee maanden tijd zowel Scholten Awater als Centralpoint.nl (en Centralpoint.be). In juni 2018 gingen de bedrijven samen verder onder de naam Centralpoint.

Daar komt nu een nieuw hoofdstuk bij: de Zweedse branchegenoot Dustin wil de reseller overnemen. Dustin is sinds 2018 actief na de overname van Nederlandse it-dienstverlener Vincere. Het bedrijf kondigde toen al aan flink te willen groeien op de Nederlandse markt. Deze doelstelling is nu met de beoogde overname in een klap gelukt. Dustin krijgt met Centralpoint erbij een vergelijkbare sterke positie in de Benelux als in de Scandinavische thuismarkt.

Financieren

Centralpoint had een omzet van zo'n 783 miljoen euro en een brutowinst van circa 32 miljoen in 2020. Het bedrijf telt zeshonderd medewerkers en heeft kantoren in verspreid over kantoren in Nijmegen, Wijchen (het distributiecentrum) en het Belgische Aarschot.

Dustin wil om de overname te financieren een claimemissie van ongeveer 1,2 miljard Zweedse kronen (zo'n 120 miljoen euro) in de tweede helft van 2021 uitvoeren, waarbij bestaande aandeelhouders extra aandelen kunnen kopen. Het bedrijf heeft al de steun van de twee grootste aandeelhouders: Axel Johnson en AMF Fonder die gezamenlijk veertig procent van de aandelen in handen hebben.

Het in 1984 opgerichte Dustin Group heeft meer dan 1.700 medewerkers en is sinds 2015 genoteerd aan Nasdaq Stockholm met hoofdkantoor in Nacka Strand net buiten het centrum van Stockholm. Het bedrijf biedt ongeveer 255.000 producten met gerelateerde diensten aan bedrijven, de publieke sector en particulieren. De nadruk ligt op het mkb. De omzet over het boekjaar 2019/20 bedroeg ongeveer anderhalf miljard euro en iets meer dan negentig procent van de omzet kwam uit de zakelijke markt.

Dienstverlening

'Met Centralpoint worden we een toonaangevende it-partner in de Benelux en bouwen we verder aan onze strategie om hard- en softwareverkoop te combineren met een aantrekkelijk dienstenaanbod. We zien een groot potentieel in het verder uitbouwen van Centralpoints sterke positie binnen grootzakelijk en publieke markt, gecombineerd met ons huidige aanbod voor kleine- en middelgrote bedrijven en waarmee we onze online verkoop blijven opschalen', zegt Thomas Ekman, de topman van Dustin.

Voor Centralpoint biedt het opgaan in Dustin een mogelijkheid de groei in de Benelux te versnellen, organisch en door overnames. Het Zweedse bedrijf biedt op de thuismarkt, naast hard- en softwareverkoop aan de zakelijke markt en consumenten, aanvullende it-diensten aan vooral het mkb. Datzelfde model wil het nu ook in de Benelux aanbieden.

Dustin heeft ruim vijf miljoen euro gereserveerd om te investeren in de integratie van Centralpoint. Naar verwachting levert dat op termijn verkoop- en efficiencyvoordelen op het gebied van inkoop, it en het technisch platform op van ongeveer zeventien miljoen euro.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-13T10:44:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.