NXP pessimistisch over chiptekort

NXP Semiconductors verwacht dat het tekort aan chips voortduurt tot het einde van dit jaar. Inspanningen om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten, leiden niet tot verbetering. Kurt Sievers, ceo van de Nederlandse chipfabrikant, zei dit tijdens een toelichting op de jaarcijfers van NXP.

Vorig jaar zomer raakte de vraag naar chips in een stroomversnelling. Na het uitbreken van de pandemie vertraagde de behoefte, maar toen de productie in China zich herstelde en de autoverkopen aantrokken keerde het tij. Het aanbod kon de behoefte niet meer bijbenen. De afgelopen maanden is de vraag alleen nog maar groter geworden, aldus Sievers. Vooral de chips die in auto’s belanden, zijn niet aan te slepen. De helft van NXP’s chipproductie gaat naar de auto-industrie. Sommige fabrikanten zijn zo in paniek dat ze bij meerdere fabrikanten dezelfde order plaatsen. NXP zegt dubbele bestellingen niet mee te tellen in de vraag. 

Wereldwijd worden fors meer elektrische auto’s verkocht dan was verwacht. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) maakte vanochtend bekend dat de verkoop van elektrische auto’s vorig jaar met iets meer dan veertig procent is gestegen tot drie miljoen voertuigen, terwijl de pandemie de algemene verkoop met zestien procent drukte. In het eerste kwartaal spoot de verkoop zelfs 140 procent omhoog naar 1,1 miljoen voertuigen. Philips heeft er al voor gepleit de fabrikanten van medische apparatuur voorrang te geven bij de verdeling van chips gelet op het maatschappelijk belang van die sector.

NXP behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 353 miljoen dollar waar een jaar eerder nog een verlies van 21 miljoen werd geleden. De marges stegen aanzienlijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-29T10:37:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.