AMD beticht Intel-compiler van sabotage

AMD beschuldigt Intel ervan dat diens compiler met opzet langzamere code genereert voor AMD-processoren. Dit is één van de aantijgingen in AMD's antitrust-aanklacht in de Verenigde Staten tegen Intel.

Volgens AMD heeft Intel zijn compiler zo opgezet dat het bij detectie van een Intel-chip geoptimaliseerde code oplevert en bij detectie van een AMD-processor minder efficiënte programmacode. Dat laatste levert dan een lager prestatieniveau of zelfs fouten op, claimt de aanklager.

 

Intel ontkent dit en stelt dat er hoogstens sprake zou zijn van een compilatiefout. Eerder bracht Intel al fixes uit voor oudere versies van zijn Fortran-compiler, maar dat betrof een nieuwe versie (8.0). De voorgaande versie (7.1 ) kreeg geen fix. Die generatie (7.0) viel toen echter zo'n beetje buiten de lopende ondersteuning.

 

Deze kwestie wordt nog gecompliceerd door extensies aan de instructieset van de processor die zowel Intel als AMD doorvoeren. Dit betreft instructies als MMX, SSE en 3DNow. De één neemt daarbij de extensies van de ander over, maar niet altijd geheel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoeft niet sabotage te zijn, Intel kent zijn processors beter dan die van AMD, dus zo vreemd is het niet dat de compiler betere code leverd voor de processors van Intel.

Neenee, het gaat niet om beter voor de eigen (Intel-)processoren, maar om slechter voor de andere chips. Specifiek: bij detectie van AMD-processoren worden dingen als SSE(2) e.d. UITgeschakeld, terwijl de AMD-chips die wél ondersteunen!

Concurentie is altijd een factor.
Betwijfel zeer dat intel zo iets met opzet ingezet. Het heeft toch veel te maken met het infrastructuur van het processor. Lijkt me logisch dat intel maakt ondersteuning voor eigen processoren beter.

ATI gaat ook geen drivers voor NVidia uitbrengen.

"You don't like, you don't use it"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-14T12:13:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.