Qualcomm verwacht chiptekort tot medio 2022

Nog zeker tot een stuk in 2022 zullen er wereldwijde tekorten zijn op de chipmarkt. Daarvoor waarschuwt Qualcomm-ceo Christiano Amon in The Wall Street Journal. De enorme vraag naar chips heeft zijn eigen bedrijf geen windeieren gelegd.

Qualcomm zegt zelf een ‘get them where you can’-aanpak te hanteren in de race om chipcapaciteit binnen te halen. Het bedrijf heeft de productieovereenkomsten die het heeft met OEM (die chips voor de derden bouwen) uitgebreid om zo aan de vraag te kunnen voldoen. Toch blijft ook in het geval van Qualcomm die vraag een stuk hoger dan het aanbod, geeft Amon toe.

De topman denkt dat de tekorten nog zeker tot begin volgend jaar zullen aanhouden. Daarna zullen de investeringen die chipproducenten momenteel doen beginnen te renderen en zal de situatie vanaf de tweede jaarhelft weer gaan normaliseren.

Voor Qualcomm zelf is de hoge vraag naar chips alvast een financiële opsteker. In het derde kwartaal van zijn boekjaar heeft het chipbedrijf 8,1 miljard dollar omzet gedraaid, een stuk meer dan wat analisten hadden verwacht. Onder de streep hield het bedrijf daar 2 miljard dollar nettowinst aan over, een verdubbeling tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Voor het komende kwartaal ziet Qualcomm een omzet mogelijk van 9,2 miljard dollar, wat een record zou zijn.

5G-chips

Vooral de hoge vraag naar 5G-chips, vooral in China, stuwt de cijfers. Qualcomm had eerder gezegd dat het dit jaar 450 tot 550 miljoen 5G-chips zou uitleveren aan haar klanten. Allicht zal de bovenkant van deze vork gehaald worden. Bovendien zal het bedrijf zich ook meer en meer bezighouden met andere markten en chips gaan leveren aan autofabrikanten en leveranciers van IoT-apparatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-30T11:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.