Intel steekt 7 miljard in Ierse prefab-chipfabrieken

Nieuwbouw verdubbelt productiecapaciteit in Europa

Chipmaker Intel bouwt twee nieuwe chipfabieken in Ierland. Met die nieuwe fabrieken verdubbelt de chipmaker het aantal vierkante meter aan productiecapaciteit in Europa. In een video toont het bedrijf de vorderingen van de bouw.

Het was lang onduidelijk of het bedrijf zou investeren in nieuwe fabrieken in de Verenigde Staten of in Europa, maar inmiddels is de bouw van de nieuwe chipfabrieken in de Ierse plaats Leixlip in volle gang. De gigantische bouwput is te zien in de volgende video (tekst gaat daarna verder):

Intel bouwt nieuwe chipfabrieken in Ierland

Uitdagingen

De nieuwe fabrieken komen naast bestaande productiefaciliteiten van Intel te staan. Dat zorgt voor uitdagingen. De bouwers mogen niet te veel trillingen veroorzaken, omdat dit de bestaande chipproductie kan beïnvloeden, vertelt een constructeur.

Een andere constructeur deelt dat er voor het eerst prefab-betonplaten worden gebruikt voor de chipfabrieken van Intel. Volgens de constructeurs gaat het om één van de grootste bouwprojecten in de geschiedenis van Ierland.  

De investering van 7 miljard in de komende jaren is fors. De chipmaker stak eerder een soortgelijk bedrag in de productiecapaciteit op het eiland, maar dat bedrag werd over dertig jaar uitgesmeerd.

Tekorten aan chips

Chipmakers kunnen nauwelijks aan de vraag naar nieuwe chips voldoen. Er zijn al tekorten aan chips in sommige sectoren. De productie van sommige automerken is bijvoorbeeld stil komen te liggen.

IBM verwacht dat het wereldwijde tekort aan chips nog zeker twee jaar aanhoudt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-26T14:42:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.