KPN versnelt glasvezelverbinding met xgs-pon

KPN glasvezel Diemen

Internetsnelheden tot tien Gitabit per seconde (10 Gbps), binnenkort kan het op sommige plekken via het glasvezelnetwerk van KPN. Het telecombedrijf voorziet nieuw aan te leggen glasvezelinfrastructuur van xgs-pon-techniek. Ook concurrent Delta Fiber is hiermee bezig.

Xgs-pon staat voor 10 Gigabit Symmetrisch Passief Optisch Netwerk, een nieuwe standaard voor glasvezelverbindingen voor supersnel downloaden en uploaden. Het is de opvolger van gpon, dat dataverkeer in eerste instantie mogelijk maakte tegen 1 Gigabit per seconde. Inmiddels is via deze techniek een downloadsnelheid van maximaal 2,5 Gbps en een uploadsnelheid van 1,25 Gbps haalbaar. KPN gebruikte gpon vanaf 2018. In de jaren daarvóór was de snelheid voor KPN-klanten maximaal 1 Gbps.

Toekomst: 25 Gbps

Op termijn moeten via de xgs-pon-technologie netwerksnelheden van 10 Gbps mogelijk zijn, up en down. Met een volgende generatie van de techniek zou zelfs 25 Gbps haalbaar zijn.

Gpon en opvolger xgs-pon gebruiken allebei splitters, waardoor klanten tegelijk delen van het netwerk gebruiken. Door de splitters is het netwerk sneller uit t e rollen, zijn minder straatkasten nodig en is het netwerk op afstand te besturen.

Delta

Ook glasvezelaanbieder Delta Fiber is bezig met een landelijke netwerkupgrade naar xgs-pon. In augustus stak een consortium van banken bijna anderhalf miljard euro in verdere uitbreiding van het Delta Fiber-netwerk en in de upgrade naar xgs-pon. Het bedrag is uit te breiden naar ruim twee miljard euro. Delta mikt eveneens op een symmetrische netwerksnelheid van 25 Gbps. Eind dit jaar telt het bedrijf ongeveer een miljoen aansluitingen door heel Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T14:04:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.