Huawei nabij verkoop van x86 server-divisie

Amerikaanse exportbeperkingen dwingen tot andere strategie

Huawei is in een ver gevorderd stadium van onderhandelingen over de verkoop van zijn x86 server-divisie. Het Chinese techconcern, zwaar getroffen door Amerikaanse exportbeperkingen, kan lastig aan hoogwaardige Intel-chips komen.

Persbureau Bloomberg meldt dat Huawei haar server-belangen wil overdoen aan een Chinees consortium. Opvallend is dat ook een overheidsbedrijf tot de potentiële kopers behoort. Eerder in de geschiedenis van Huawei reikte ‘Beijng’ de helpende hand. Ditmaal zou Henan Information Industry Investment, een dochter van het staatsbedrijf Henan Investment Group, kapitaal in de server-divisie willen steken. Ook de provincie Hubei maakt van het consortium deel uit.

Huawei’s financiën staan onder sterke druk nu de aanvoer van computerchips stokt. Over het afgelopen kwartaal zag de techreus de inkomsten met 38 procent dalen. Het was het vierde achtereenvolgende kwartaal dat Huawei’s omzet daalde. En dat terwijl het concern met zijn omzet- en winstgroei jarenlang dubbele cijfers haalde. Vooral de zakelijke it ging steeds meer tot de groei bijdragen. Eind 2018 was Huawei al de op twee na grootste leverancier van servers ter wereld. De jaarlijkse groei bedroeg toen 46 procent aanzienlijk meer dan de concurrentie. Huawei was in hoog tempo bezig zijn op x86 gebaseerde traditionele servers te upgraden naar ‘intelligente servers’; de x86 FusionServer Pro was het paradepaardje.

De concernstrategie van het bedrijf was erop gericht om naast mobiele telefoons en telecomnetwerken van zakelijke it de derde poot te maken. Maar de Amerikaanse maatregelen die een jaar geleden werden uitgebreid tot een totaalverbod op de levering van halfgeleiders aan Huawei, doorkruisten dat voornemen. Inmiddels heeft het concern zijn koers bijgesteld en zich gestort op het maken van elektrische auto's en de toelevering van apparatuur aan Chinese kolenmijnen en havenbedrijven.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-02T18:13:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.