E-mail krijgt juridische status na wegvallen fax

Zorg & ICT 2021

Omdat KPN per 1 april 2022 de stekker uit het isdn-netwerk trekt, verdwijnt ook het faxapparaat en daarmee een communicatiemiddel dat in Nederland juridische zekerheid biedt. De zorg en het juridische domein moeten dus iets anders verzinnen om vertrouwelijke informatie op een juridische verantwoorde wijze te verzenden.

Het faxapparaat, in 1861 op de markt gebracht onder de naam Telefacsimile, is ook na de introductie van e-mail volop in gebruik gebleven. En nog steeds behoort in het juridisch domein en in de zorg het verzenden en ontvangen van faxberichten tot de dagelijks secretariële taken. Reden daarvan is dat een faxbericht valt onder het briefgeheim; het heeft een juridische status. Na verzending print een faxapparaat een briefje waarop staat dat een bericht op een bepaald tijdstip is verzonden naar een bepaald apparaat en dat het daar op een bepaald tijdstip is aangekomen. Bij een juridisch geschil vormt dat briefje voor een rechter een geldig bewijsstuk.

Aantoonbare e-mailberichten

Lees ook

Bij de rechtspraak, waarin per jaar 350.000 faxberichten rondgaan, heeft het KPN-voornemen geleid tot onmiddellijke actie. Vanaf 1 februari 2022 werken de medewerkers op de griffie alleen nog met zogeheten ’aantoonbare’ e-mailberichten.

Een gezamenlijke, sector brede reactie op het verdwijnen van isdn, en dus van het faxverkeer, laat in de zorg nog even op zich wachten. Voor Zivver alle reden om tijdens Zorg&ICT 2021 een presentatie te geven onder de titel ’Fax nog niet gefixt’. Het Nederlandse bedrijf, met ruim vijfduizend klanten zowel in eigen land als daarbuiten, levert een platform voor veilig e-mailverkeer, dat voldoet aan de internationale standaarden. Met een Proof of Delivery-functionaliteit krijgt een willekeurig e-mailbericht dezelfde juridische status als een faxbericht. Het platform versleutelt het bericht en logt alle details over de verzender en ontvanger, plus het tijdstip van verzending en ontvangst.   

Volgens Rick Goud, ceo en oprichter van Zivver, laat het platform zich eenvoudig combineren met de andere veel gebruikte applicaties in de zorg en met de gangbare systemen voor kantoorautomatisering. Volgens hem voldoet zijn e-mail-alternatief voor de fax nu al aan de richtlijnen van de nog aan te nemen wet Wegiz (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg) met onder meer de technische standaarden NTA 7510 en NTA 7516 en aan de andere specificaties, gevat in Forum Standaardisatie. Veilig e-mailen zonder het risico van datalekken kan vanuit de vertrouwde werkomgeving met Outlook, Gmail of Office 365-applicaties. Detail: de fysieke transmissie verloopt niet via de servers van de Amerikaanse Big Tech.              

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-03T15:23:00.000Z Fred Franssen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.