Europese it-uitgaven groeien volgend jaar door

bankbriefjes kredietkaarten

De it-uitgaven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) zullen volgend jaar aftikken op 1,3 biljoen dollar. Dat heeft het marktonderzoeksbureau Gartner becijferd. De uitgaven liggen daarmee 4,7 procent hoger dan dit jaar.

Die 4,7 procent klinkt indrukwekkend, maar dit jaar stegen de uitgaven met zo’n 6,3 procent, zegt Gartner. Daar zaten dan nog wel de naweeën van de corona-crisis voor een goed deel tussen. De grootste verandering voor de toekomst zal zijn hóé it wordt gefinancierd, niet noodzakelijk hoeveel. En dat heeft zo zijn gevolgen. 

‘It is aan het verschuiven van het ondersteunen van de business naar het zijn van de business - wat betekent dat uitgaven aan technologie verschuiven van een kostenpost van de bedrijfsvoering (verkoop, algemeen en administratief) naar een kostenpost van de omzet, of mogelijk kosten van verkochte goederen’, zegt John Lovelock van Gartner. ‘Cio’s moeten een evenwichtsoefening uitvoeren, cash besparen en meehelpen de inkomsten verhogen.

Bedrijfssoftware

In de EMEA-regio zullen de uitgaven voor bedrijfssoftware in 2022 naar schatting de grootste groei kennen, een trend gedreven door de stijging van de cloud-uitgaven. ‘Sinds het begin van de pandemie heeft de cloud blijk gegeven van elasticiteit en flexibiliteit. Het schaalde op wanneer nodig en schaalde af wanneer nodig’, aldus Lovelock. ‘Cio's zullen in toenemende mate cloud-alternatieven gebruiken om zo snel mogelijk waarde van hun it-investeringen aan te tonen.’

Analisten van Gartner schatten dat de clouduitgaven van ondernemingen in 2022 12,5 procent van de totale it-uitgaven van ondernemingen zullen vertegenwoordigen. Infrastructuur-as-a-service (iaas) en desktop-as-a-service (daas) zullen de hoogste groeicijfers kunnen voorleggen, met een groei van respectievelijk 32,3 en 31,1 procent. 

De categorie die dit jaar de hoogste groei kan voorleggen (uitgaven aan apparaten) zal volgend jaar waarschijnlijk wel stevig afkoelen, verwacht Gartner. Na de groei van meer bijna veertien procent in 2021, zal dat in 2022 nog nauwelijks 0,7 procent jaar-op-jaar zijn. De pc's, tablets, laptops en mobiele telefoons van werknemers die dit jaar zijn aangekocht, blijven immers perfect bruikbaar voor hybride werk, waardoor de noodzaak om ze te vervangen minimaal is.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-12T10:38:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.