Gaat mainframe nu naar de cloud?

Cloudeducatie

De voorspelling dat het einde van het mainframe nabij is, is nooit echt uitgekomen. Met zijn dienst rond mainframemodernisering komt AWS wel met een duidelijke missie: de mainframe definitief naar de cloud brengen.

Mainframemodernisering is een nieuwe dienst van AWS die het voor klanten sneller en gemakkelijker maakt om mainframe- en legacy-workloads naar de cloud te migreren. Het bedrijf stelde het voor op de gebruikersconferentie Re:Invent. Met de dienst kunnen klanten hun mainframe-workloads herstructureren zodat ze op AWS kunnen draaien. Dit door legacy-applicaties om te zetten van bijvoorbeeld Cobol naar moderne op Java gebaseerde cloudservices.

Tanend maar significant

AWS viseert dus duidelijk de mainframe-business, die hoewel tanend toch nog steeds significant is. Vooral een partij als IBM is traditioneel actief in mainframes. Maar volgens AWS-ceo Adam Selipsky is het tijd voor een nieuwe benadering. ‘Mainframes zijn duur en ingewikkeld en hebben een verouderde programmering’, stelt hij. ‘Veel klanten proberen ervan af te komen.’

Meer dan in Nederland hield in België het mainframe traditioneel redelijk stand. Het is een taaie klant bij financiële instellingen of overheden. Toch lijkt de technologie, zeker op lange termijn, op retour. Al is het maar omdat een hele generatie Cobol- en mainframe-specialisten stilaan op pensioen gaat. Of dat reeds is.

Minder tijd

Selipsky is van oordeel dat klanten tot zeventig procent kosten hebben kunnen besparen door mainframe-workloads naar de cloud te verplaatsen. Sommige klanten zijn overgestapt via een zogenaamde lift-and-shift-aanpak, terwijl anderen voor een genuanceerde aanpak kozen. Maar vaak nam het maanden of zelfs jaren tijd in beslag. 

Volgens Selipsky is de tijd die het kost om de omschakeling te maken via deze nieuwe dienst met twee derde gereduceerd. Argumenten die kunnen helpen om het mainframe eindelijk een halt toe te roepen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-01T10:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.