Patch voor Y2K22-bug in Exchange

Bug

Microsoft heeft een patch uitgebracht voor een bug in een aantal Exchange Servers (2016 en 2019). De Y2K22-bug treft servers die de eigen functies van het product gebruiken voor het scannen naar malware.

Exact bij de aanvang van het nieuwe jaar kregen enkele gebruikers het bericht dat de FIP-FS Microsoft Scan Engine niet was te laden. Ze konden geen mail meer verzenden wegens een probleem in de Exchange Server met de controle op de datum. Daardoor crashte de malware-engine crashte en hoopte de e-mail zich op.

Direct na de eerste meldingen van het probleem adviseerde Microsoft de malware-scan uit te schakelen. Bijgeleverd werd een PowerShell-script. Beheerders moesten dit script zelf uitvoeren. Enkele uren later kwam het bedrijf met een oplossing waarbij het niet meer nodig was de scan uit te zetten. Dat bleek  een vrij omslachtige procedure die veel stappen vereiste. Inmiddels heeft Microsoft een geautomatiseerde oplossing uitgebracht die beter werkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zal nooit wennen aan het bizarre gebruik van dit soort onnodige constructies. 2K22 zal voor mij altijd 2220 betekenen.

Een notatie van Y2K22 is inderdaad niet correct want de melding luidt: Error Code: 0x80004005. Error Description: Can’t convert “2201010001” to long. Maar oudere lezers zullen begrijpen dat er gerefereerd wordt naar millenium bug en dat problemen met de datum eigenlijk een 'beginnersfout' is zoals ook de workaround. Deze doet me namelijk denken aan de standaardoplossing van control-alt-delete als het om 'back to the future' gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-04T09:55:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.