Eindelijk vrije modemkeuze voor eindgebruikers

Nederlandse eindgebruikers zijn vanaf vrijdag 28 januari niet langer gebonden aan het modemaanbod van hun provider. Het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur, is blij met deze vrije modemkeuze.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had vorig jaar juli al bepaald dat internetproviders niet langer eindgebruikers kunnen verplichten hun modems te gebruiken. De Europese Unie is al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Na Finland, Duitsland en Italië komt nu ook Nederland over de brug.

Het VTKE (Verbund der Telekommunikations-Endgerätehersteller) zet zich al jaren in voor vrije modemkeuze. Providers beweerden lang dat er technische en veiligheidsredenen waren om vrije modemkeuze niet mogelijk te maken. En dat terwijl deze al uitvoerig waren besproken en herhaaldelijk weerlegd. Bovendien blijkt uit de landen waar de vrije modemkeuze reeds vele jaren bestaat, dat geen van deze bezwaren uiteindelijk bewaarheid werd.

Volgens een woordvoerder van VTKE leidt de vrije modemkeuze ertoe dat meer innovaties bij de eindgebruikers terecht komen. Bovendien kunnen zij dan een keuze maken die past bij hun behoefte en budget.

In België bestaat nog geen vrije modemkeuze. Maar de eerste stappen worden binnenkort gezet. Het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) is plan om nog dit kwartaal hierover een openbare raadpleging op te zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En met "modem" wordt hier uiteraard iets bedoeld dat geen modem (modulator/demodulator), maar een bridge en/of router is.

@J.S.: dat wordt er dus wel mee bedoeld. Even copypaste uit het Tweakers artikel: Specifiek schrijft de ACM dat het eindapparaten, dus modems, routers en mediaconverters, niet ziet als onderdeel van het netwerk van de provider. Dat betekent dat een gebruiker zelf zou moeten kunnen kiezen welk apparaat het aansluit op de netwerkverbinding die vanuit de wijkkast het eigen huis, of eigen bedrijf, binnenkomt. Met andere woorden: als een gebruiker daarom vraagt, moet een telecomaanbieder een 'passief netwerkaansluitpunt' aanbieden. Dat is bij glasvezel de Fiber Termination Unit, bij coax het abonnee-overnamepunt en bij koper de Network Termination Unit. De provider mag dit niet weigeren en hij mag voor het passief maken van een bestaande aansluiting geen vergoeding vragen. Ook mag de provider geen zwarte of witte lijst bijhouden van eindapparaten die wel en niet aangesloten mogen worden op het netwerk.

n.a.v. Adriaan dat tweakers artikel ook gelezen. Interessant. E.e.a. wordt beschreven in https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/beleidsregel-handhaving-besluit-eindapparaten.pdf met o.a. "Positie van het vaste netwerkaansluitpunt", Keuze a,b of c.

a) dus.. Lijkt me inderdaad best lastig als provider om end-to-end te testen als je eindpunt een FTU is en geen modem. En hoe robuust is je provider netwerk als iemand een malle modem erop aansluit.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-26T12:34:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.