ARM naar beurs, overname door Nvidia afgeblazen

De overname van chipontwerper ARM door Nvidia is definitief afgeketst. De huidige eigenaar, de SoftBank Group, wil het Britse techbedrijf in maart 2023 naar de beurs brengen.

Het stopzetten van de deal hing al in de lucht. Engelse en Amerikaanse mededingingsautoriteiten lagen dwars. Ook in China wachtte de overname op goedkeuring. Verder kondigde de Europese Commissie afgelopen najaar een onderzoek aan naar de overnameplannen van Nvidia. De vrees bestond dat de inlijving zou leiden tot minder innovatie, minder keuze en hogere prijzen in de halfgeleiderindustrie.

Voor SoftBank betekent de annulering een forse tegenslag. Door de opgelopen aandelenkoers van Nvidia had het Japanse conglomeraat wel tachtig miljard dollar voor ARM kunnen vangen. Bij de deal in 2020 was een bepaald bedrag in contanten en een flinke stapel aandelen afgesproken. Die aandelen waren toen veertig miljard dollar waard. Afgelopen december was de koers van Nvidia verdubbeld.

Voor SoftBank, die verschillende probleemkinderen kent zoals WeWork, kwam dat als geroepen. Nu moeten de Japanners maar afwachten wat de beursgang oplevert. Bovendien loopt de vertraging van de verkoop van ARM weer een jaar op.

Stopzetten

SoftBank-topman Son probeerde vandaag een positieve draai aan het stopzetten te geven. Hij zei al eerder van plan te zijn geweest ARM naar de beurs te brengen, maar dat de pandemie daar tussen was gekomen. Verder stelt Son dat de beursintroductie de belangrijkste uit de geschiedenis van de chipindustrie belooft te worden. ARM wordt volgens hem de drijvende kracht achter revolutionaire ontwikkelingen op gebied van cloud computing en de metaverse. 
De netto-omzet van ARM steeg in de afgelopen drie kwartalen met veertig procent tot twee miljard dollar. ARM heeft Rene Haas die eerder voor Nvidia werkte en sinds 2013 bij het Britse bedrijf zat, als nieuwe ceo benoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-08T12:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.