EU start nieuw satellietsysteem voor communicatie

De Europese Unie werkt aan een op de ruimte gebaseerd veilig communicatiesysteem, een infrastructuur gebaseerd op de laatste (satelliet)techniek. Ook quantum-communicatietechniek voor veilige codering krijgt hierin een plaats.

Doel van de Europese Commissie is de toegang tot veilige en betaalbare satelliet-communicatiediensten te garanderen. Die moeten ook op lange termijn wereldwijd beschikbaar zijn zonder dat het tot onderbrekingen kan komen. Dit op satellieten gebaseerd connectiviteitssysteem is nodig gelet op de bescherming van de kritieke infrastructuur, bewaking en crisisbeheer. Het systeem moet toepassingen ondersteunen die van cruciaal belang zijn voor de economie, veiligheid en defensie van de lidstaten.

De totale kosten worden geraamd op zes miljard euro. De EU draagt van 2022 tot 2027 hier 2,4 miljard euro toe bij. Het bedrag wordt aangevuld door de lidstaten zelf, het Europees Ruimteagentschap (ESA) en de particuliere sector.

Daarnaast komt de EU met een nieuwe aanpak voor het beheer van het verkeer in de ruimte. Met een exponentiële toename van het aantal satellieten in een baan om de aarde komt de veiligheid ernstig in gevaar, zo waarschuwt de Europese Commissie. Het wordt enorm druk in de ruimte met kans op ongelukken. De EU gaat technologie ontwikkelen om ruimtevaartuigen en ruimteschroot beter te identificeren en te volgen. Ook wordt de wetgeving aangescherpt. Daarnaast zal internationaal beter moeten worden samengewerkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-17T12:33:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.