Econocom vervolgt Europese expansie met Spaanse Semic

De Frans-Belgische it-dienstverlener Econocom breidt in Europa verder uit. Het bedrijf heeft zijn oog laten vallen op het Spaanse Semic, een in 1982 opgerichte it-dienstverlener. Eerder kocht Econocom Trams (juli 2021) in het Verenigd Koninkrijk en de Sofi Group (april 2022) in Frankrijk. Econocom aast nog op resellers in Nederland en Duitsland.

Met Semic haalt Econocom een leverancier in huis van it-oplossingen en -diensten in heel Spanje. Die lopen uiteen van hardwaredistributie en implementatie-advies tot aan beheerdiensten. Het bedrijf heeft een sterke positie bij de overheid, de zorg en het onderwijs. Semic beschikt over tien vestigingen waaronder op de Canarische eilanden en in Andorra, en rapporteerde in boekjaar 2021 een omzet van zo'n tachtig miljoen euro.

Na een paar moeizame jaren zit Econocom weer in de lift en wil het naast autonome groei zijn positie in Europa uitbreiden middels acquisities. In het eerste kwartaal van dit jaar zag het bedrijf, met een geregistreerde hoofdzetel in Brussel, zijn omzet toenemen met 3,2 procent tot 543,9 miljoen euro.

Expansie

In een interview met het Engelse vakblad CRN laat het beursgenoteerde bedrijf weten zijn omzet (2021: 2,5 miljard euro, 8200 medewerkers, actief in zestien landen) in drie jaar tijd te willen verdubbelen om tegen 2030 een omzet van tien miljard euro te realiseren. Deze ambitie staat in een vorig jaar opgesteld strategisch plan waarbij Econocom zich focust op drie werkvelden: wederverkoop van producten en oplossingen,  leasingactiviteiten en het leveren van it-diensten, zoals werkplekbeheer, in vooralsnog Frankrijk, België en Spanje. Alleen in deze drie landen verwacht het bedrijf te kunnen groeien; in andere landen is er te veel concurrentie van grote it-concerns.

Ook let Econocom scherper op welke bedrijven het wil overnemen. In de periode 2014-2018 pleegde het een dertigtal overnames maar daar zaten veel partijen tussen die niet goed aansloten op de kernactiviteiten. Een aantal deelnemingen is in de afgelopen jaren al gestopt of verkocht; het bedrijf verwacht nog zo'n drie of vier onderdelen af te stoten.

Op overnamegebied verwacht Econocom deze zomer twee middelgrote resellers in Nederland en Duitsland te kunnen overnemen. Ook op de Britse markt speurt het nog naar interessante wederverkopers.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T11:10:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.