Milieubewustzijn matig bij nieuw en oud ict-apparaat

Ruim tien procent van de Nederlanders van zestien jaar of ouder leverde in 2022 oude mobieltjes in voor recycling. Ook oude laptops en tablets verdwenen vaak naar zolder of in een la. Bij het aanschaffen van nieuwe ict-apparatuur letten kopers eerder op snelheid, geheugencapaciteit en prijs dan op duurzaamheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van zijn onderzoek 'ICT-gebruik van huishoudens en personen 2022'.

Het CBS houdt dit enquête-onderzoek jaarlijks van april tot juli. Dit jaar namen 5.800 mensen van zestien jaar of ouder hieraan deel. Van de deelnemers die een apparaat (smartphone, laptop, tablet of pc) hebben of hebben gehad, gaf 55 procent aan oude mobieltjes of smartphones thuis te bewaren. Bijna een kwart heeft het oude apparaat verkocht of weggegeven en dertien procent leverde het in voor recycling. Oude mobieltjes bij het afval gooien, deed twee procent. Ook oude laptops of tablets worden vaak thuis bewaard; ongeveer veertig procent gaf aan dat in 2022 gedaan te hebben.

Daarbij valt op dat met name 65-plussers (22 procent) hun oude mobieltjes inleveren voor recycling, tegen elf procent van de mensen jonger dan 65 jaar. 65-minners verkopen of geven hun oude mobieltjes vaker weg (26 procent, tegen 15 procent van de 65-plussers). Grotere apparaten zoals oude pc’s worden overigens vaker aangeboden voor recycling; een derde van de ondervraagden deed dat in 2022. Minder dan een kwart bewaart ze thuis en achttien procent verkoopt ze of geeft ze weg.

Grofweg zestig á zeventig procent let bij de aanschaf van een nieuw apparaat vooral op de snelheid en geheugencapaciteit. Ongeveer de helft vindt de prijs het belangrijkst. Duurzaamheidsoverwegingen spelen bij de aanschaf een ondergeschikte rol. Ongeveer tien procent kijkt naar het energieverbruik, vijf procent let op de milieuvriendelijkheid van het nieuwe apparaat.

Een terugneemservice waarbij de verkoper het verouderde apparaat gratis inneemt of korting of extra garantie aanbiedt bij een volgende aankoop is voor twee procent van doorslaggevend belang bij de aanschaf van een nieuw apparaat, meldt het CBS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-21T11:15:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.