Nederland doorvoerland voor chips naar Rusland

Nederland was volgens het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke draaischijf bij de illegale doorvoer van chips en andere elektronica naar Rusland. ‘Op grote schaal werd technologie overal ter wereld aangeschaft en via Nederland naar Rusland verstuurd voor technologische en militaire versterking,’ aldus de officier van justitie vanmorgen tijdens een rechtszitting in Rotterdam tegen de 55-jarige Dmitri K. Deze man wordt verdacht van het overtreden van de EU-sancties tegen Rusland, zo meldt het ANP.

In opdracht van Russische bedrijven leverde deze man onder meer microchips aan Rusland, aldus het OM. De bedrijven deden zelf de bestellingen. Ook zorgden ze volgens het OM voor de financiering. Volgens de officier van Justitie waren de geleverde microchips, geleiders en drones van dezelfde types als die door het Russische leger worden gebruikt. 

De politie in Gelderland hield Dmitri K. afgelopen september aan op verdenking van het overtreden van het handelsembargo dat de EU heeft ingesteld tegen Rusland. Zijn bedrijf handelt in elektronica. De man beweert zelf slechts een tussenschakel te zijn geweest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik verwacht geen moralisme in deze tijd waar onze leiders naar de bevolking zelf geen moralisme vertonen. Hoe kun je het dan terug verwachten? Dat is de vraag.

De Nederlander en Rus Dimitri K, eigenaar van een “kantoorboekhandel”, werkte blijkbaar willens en wetens voor het regime van Poetin om de EU sancties te omzeilen, gezien bijv. de route van de opdrachten en het geld, de vervalste facturen, de naamsverandering van zijn bedrijf en het extremistische pro-Poetin beeldmateriaal dat bij hem is gevonden.
Dimitri is niet de enige “kleine vis”. Mooi opsporingswerk, overigens. Niet verrassend worden computer chips uit en via Nederland door Russen in Oekraïne ingezet, misschien ook in drones van Iraans ontwerp die in licentie worden gebouwd.

Nederlandse politici wilden decennialang niet luisteren naar de Midden Europeanen uit het voormalige Warschaupact, want Nederland was toch het gidsland. De democraten uit die landen gaven al tijdens de periode van perestrojka en glasnost van Michail Gorbatsjov aan, dat de oude heersers van de Sovjet Unie niet zitten te wachten op een meesturende middenklasse. Er is op gewezen dat de kans groot was dat één van de drie Sovjet machtscentra, waaronder de KGB (nu SFB), alsnog de macht zouden grijpen. Buitenlandspecialisten en zelfs Nederlandse opperofficieren moesten er om lachen.

Nu weten we dat oud buitenlandagent Poetin al 3 decennia geleden vanuit de KGB gewerkt heeft aan de voorbereidingen van het “eerherstel” van het oude Rusland. Maar toen Poetin aan de macht kwam in 1999, wilde vrijwel iedere Nederlandse leider hem de hand schudden. Dat was ook na de oorlogen in Tsjetsjenië in 1999, Georgië 2008, de Krim, de Donbass en de MH17 in 2014. Men bleef handen schudden, ook toen duidelijk was dat Poetin zaken deed met oud- en neo-nazi's en rechtse populisten. De Russen mochten tot begin van dit jaar zelfs meebepalen in welke mate onze gasopslag gevuld was. Poetin laat nu met de etnocide-oorlog in de Oekraïne zien hoe ver hij wil gaan. De naïeve en hypocriete politici kunnen er niet meer omheen dat de markt niet alles oplost en ook misbruikt kan worden.
Nederland kan weinig en eigen materiaal naar Oekraïne sturen, want we hebben te weinig middelen om ons zelf te verdedigen door bezuinigingen van tientallen miljarden bij defensie. En onze defensie-industrie is gemarginaliseerd. We moeten nu extra hoge rijzen betalen om onze defensievoorraden op peil te brengen. Waren die Midden Europeanen zo slim of waren juist onze leiders decennialang zo dom?

Moralisme?, de vis rot meestal vanaf de kop, geografisch de as van Den Haag naar de Zuid As. Alhoewel, wie heeft die politici gekozen?

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-15T14:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.