Elektrische auto's stuwen omzet NXP

Laadpaal laadpalen elektrisch rijden elektrische auto

Chipmaker NXP zag zijn omzet vorig jaar met negentien procent stijgen naar 21,2 miljard dollar, mede geholpen door een grote vraag in de auto-industrie. Vooral elektrische voertuigen zijn de slokops van halfgeleiders.

In deze auto’s gaan gemiddeld twee keer zoveel chips als in wagens met een benzinemotor. Onlangs stelde ASML-topman Wennink dat in een gemiddelde auto tegenwoordig voor 1.500 dollar aan chips zit. In de meer luxe modellen is dat al tweeduizend dollar. NXP, die sterk drijft op verkopen aan de auto-industrie, verwacht dat de trend naar elektrische auto’s zich in 2023 en 2024 voortzet. In 2022 bedroeg het aandeel 27 procent. Volgend jaar is dat al 43 procent, voorziet de chipfabrikant .

Auto’s worden in hoge mate ‘software-gedefinieerd’. Medio november lanceerde NXP een nieuwe serie microcontrollers  die optimaal zijn afgestemd op applicaties in elektrische voertuigen.

Het bedrijf met hoofdkantoor in Eindhoven verwacht voor dit jaar een omzetstijging van 25 procent. Maar in het eerste kwartaal moet eerst nog een beetje pijn worden geleden. Omdat de vraag naar consumentenelektronica tegenvalt en dit jaar verder daalt, zijn fabrikanten genoodzaakt hun voorraden te verminderen. NXP gaat dat dit kwartaal merken. De omzet zal tussen één en acht procent dalen, zo verwacht het bedrijf. Maar later in het jaar zal dit marktsegment zich herstellen, terwijl met name uit ‘automotive’ alsmede iot en industrie de vraag groot zal zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-01T10:22:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.