Verdere beperking export ASML én ASMI naar China

Het Nederlandse kabinet breidt de beperkingen op de export van geavanceerde chipmachines naar China uit. ASML uit Veldhoven mag behalve de ultramoderne EUV-machines ook geavanceerde duv-machines niet meer richting Peking sturen. Ook ASM International (ASMI) uit Almere krijgt met de nieuwe regels te maken.

Onder druk van Washington laat Nederland ook bepaalde types duv-apparatuur onder de aanvullende exportcontroles vallen. Oudere duv-machines waarmee minder geavanceerde chips zijn te maken, vallen buiten de restricties. Niet duidelijk is voor welke van de elf verschillende duv-versies ASML precies een exportvergunning moet aanvragen.

Bij de beoordeling daarvan maakt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken per geval een specifieke afweging. Daarbij gelden drie criteria. Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil voorkomen dat China met Nederlandse chiptechnologie zijn wapenarsenaal verder uitbreidt. Ook wil ze tegengaan dat de Nederlandse economie op de lange termijn strategisch te veel afhankelijk wordt van China.

Derde doel is behoud van Nederlands technologisch leiderschap. Zo wordt specifiek voor de halfgeleidersector in EU-verband gewerkt aan de Chips Act. Nederland wil hierin niet alleen opereren. Schreinemacher hoopt op steun van andere EU-lidstaten. Doel is de nationale controlelijst zo goed mogelijk Europees in te bedden.

Export

ASML en ASMI krijgen tot de zomer de tijd hun bedrijfsprocessen aan te passen aan de nieuwe regelgeving. ASML verwacht dat alleen de Twinscan NXT:2000i en opvolgende systemen onder de uitbreiding vallen. Maar zekerheid daarover bestaat niet. Voor oudere systemen die nog steeds zeer in trek zijn en waarmee de bulk van de chips wordt gemaakt, zijn in ieder geval geen vergunningen nodig.

ASML herhaalt ook de eerder uitgesproken verwachting dat de exportrestricties geen materieel effect hebben op de financiële vooruitzichten voor 2023 of voor de lange termijn scenario’s die vorig jaar november tijdens de beleggersdag zijn ontvouwd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-09T00:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.