Opzeggen iPod weerhoudt HP nog van mp3-markt

Het opzeggen van de iPod-wederverkoopovereenkomst met Apple houdt HP nog tot volgend jaar weg van de mp3-markt. In het nu opgezegde contract staat namelijk een anticoncurrentiebeding.

Analisten speculeren dat HP hier mogelijk omheen kan middels zijn handcomputers. Apple heeft de verkoopovereenkomst toentertijd gesloten om via HP een groter distributiekanaal te kunnen benutten. Dat betreft niet alleen de verkoop van iPods gecombineerd met HP-pc's, maar ook diens relaties met grote distributeurs en winkelketens. Dat omvat ook de Amerikaanse megamarkt Walmart, die tegenwoordig echter zelf ook Apple iPods voert.

De Macintosh-maker heeft de afgelopen kwartalen telkens meer iPods weten te verkopen. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal van boekjaar 2004 ongeveer 860.000 stuks verkocht en in het vierde kwartaal 2 miljoen stuks. In het eerste kwartaal van boekjaar 2005 zijn 4,5 miljoen iPods verkocht, gevolgd door 5,3 miljoen en vervolgens 6,16 miljoen.

De oorspronkelijke overeenkomst en de huidige ontbinding ervan zijn opvallend aangezien het door HP ingelijfde Compaq ooit juist de eerste commerciële en succesvolle mp3-speler met harde schijf had ontworpen. Het Systems Research Center van Compaq had in 1998 de Personal Jukebox ontworpen, die eind 1999 door de Koreaanse fabrikant HanGo Electronics op de markt werd gebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-01T11:39:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.