Quantum-sensoren veelbelovend maar storingsgevoelig

Quantum-sensoren krijgen op langere termijn toepassing in radiotechnologie. Het werkveld is volop in ontwikkeling. Maar deze sensoren zullen de komende vijf tot tien jaar geen betekenisvolle impact hebben op het gebruik van frequentieruimte omdat ze nog te gevoelig zijn voor storingen.

Dit blijkt uit onderzoek van Dialogic in opdracht van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), het voormalige Agentschap Telecom.

Quantum-sensoren zijn in staat veranderingen bij zeer kleine deeltjes te meten, zoals in dna. Ze kunnen ook minieme veranderingen in magnetische velden, elektromagnetische golven, zwaartekracht, rotatie, versnelling en tijd waarnemen. Op termijn zou deze technologie kunnen leiden tot betere navigatiesystemen, meer gevoelige radarsystemen en efficiëntere radiocommunicatie. Omdat dit de frequentiebehoefte kan verlagen, is de RDI geïnteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied.

Het onderzoek spitste zich toe op radio-ontvangst en navigatie. In deze vakgebieden biedt de hoge accuratesse van de quantum-sensoren veel voordelen. De huidige generatie sensoren is erg gevoelig voor ruis en andere verstoringen en functioneert alleen in een zeer gecontroleerde omgeving. Daardoor zijn de sensoren nog niet praktisch toepasbaar. De ontwikkelingen binnen kwantumtechnologie gaan erg snel. De onderzoekers stellen dat vooral in de defensiesector grote stappen worden gezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-03T11:43:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.