Intel: eerste dualcore Pentium 4 was afgeraffeld

Intel geeft bij monde van ingenieur Jonathan Douglos toe dat de eerste dualcore Pentium 4 was afgeraffeld. Hij zei gisteren op de Hot Chips-conferentie dat het ontwerp gehaast en onder hoge druk is gedaan.

Douglas gaf een presentatie over de dualcore Pentium-desktopprocessoren en de aanstaande dualcore serverchips (codenaam Paxville). Ontwerp en productie van laatstgenoemde is vlot verlopen en die processoren komen eerder dan gepland op de markt.

 

De eerstgenoemde dualcore chip is echter niet zo goed. Critici en testers hadden eerder al verklaard dat de dualcore Pentium-processor geen schooheidsprijs won. Het leek letterlijk te bestaan uit twee aan elkaar gekoppelde chipkernen, die bovendien de reguliere geheugenbus gebruiken, en niet een efficiënt multicore-ontwerp.

 

Ingenieur Douglas geeft nu toe: "We worstelden met diverse uitdagingen toen we een ontwerpteam dat geheel gericht was op het maken van de best presterende processoren omgooiden naar een team dat multicore-ontwerpen moest maken." Hij geeft aan dat de aanstaande Paxville-processoren voorzien zijn dubbele, onafhankelijk opererende geheugenbussen voor de twee chipkernen.

 

Intel erkende pas vrij laat dat het ontwerp van zijn reguliere, single core processoren vastliep. Zo werd de reeds geplande 4 GHz Pentium 4 onverhoopt geschrapt en moest het ontwerpwerk eerder dan gedacht over op dualcore. Daarnaast was aartsrivaal AMD goed op stoom met diens dualcore-chips, ook voor de desktopmarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-18T11:15:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.