Intel onthult energiezuinige processorarchitectuur

Intel-ceo Paul Otellini heeft gisteren op de eerste dag van zijn ontwikkelaarsbijeenkomst (IDF) een nieuwe, energiezuinige processorarchitectuur onthuld. In de tweede helft van komend jaar verschijnen de eerste chips op basis van deze architectuur.

De nieuwe architectuur is nog niet van een naam voorzien. De eerste processoren op basis ervan zullen dualcore chips zijn die geproduceerd worden op 65 nanometer. Intels huidige processoren hebben transistorverbindingen van 90 nanometer.

 

De drie nieuwe processorlijnen zijn Woodcrest voor servers, Conroe voor desktopcomputers en Merom voor laptops. Deze chips zullen niet alleen dualcore zijn, maar ook 64-bit extensies bevatten en ondersteuning voor Intels virtualisatie-, beheer- en DRM-technologieën (Digital Rights Management).

 

Ceo Otellini toonde enkele computers met prototypes van de processoren. Die machines draaiden als besturingssysteem Windows en Linux. De topman voorspelde dat zijn bedrijf tegen 2010 een andere nieuwe architectuur gereed zou hebben die x86-code draait én slechts 0,5 Watt aan energie verbruikt. Dat is zo'n tien keer minder dan huidige energiezuinige x86-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-24T09:56:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.