Philips en KPN komen met VoIP-videofoon voor WiFi

KPN en Philips hebben op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn een draadloze videofoon aangekondigd die diit najaar onder de noemer KPN InternetPlusBellen wordt geleverd. Het gaat om een soort DECT apparaat dat via ADSL werkt.

De VP5500 oogt als een GSM toestel, maar werkt uitsluitend via wifi met een ADSL verbinding. Er zit een videocamera ingebouwd die 240 graden gedraaid kan worden. Gesprekken vinden plaats via het IP protocol. Via een basisstation dat aan het ADSL modem wordt gekoppeld kan gecommuniceerd worden. Met de telefoon is geen regulier GSM verkeer mogelijk.

Nederland krijgt de primeur, zo maakte Rudy Provoost, directeur van Philips Consumer Electronics, donderdag tijdens een persconferentie bekend. Prijzen voor het pakket worden later aangekondigd. De telefoon zal onder meer verkrijgbaar zijn via de Primafoon vestigingen. In de loop van 2006 zal het appararaat ook elders in Europa geleverd worden.

Philips toont een groot aantal producten op de IFA, Europa’s grootste vakbeurs voor consumentenelektronica, die vrijdag de deuren opent voor het publiek. De IFA heeft dit jaar het grootste aantal exposanten uit zijn 81- jarige bestaan: maar liefst 1189 fabrikanten uit veertig landen, vijftien procent meer dan tijdens de laatste IFA in 2003.

De sfeer is optimistisch. Alleen al in Duitsland zal dit jaar voor meer dan 20 miljard euro aan consumentenelektronica worden verkocht, zo is de verwachting. Er blijkt nog altijd flinke groei te zitten in de verkoop van LCD TV schermen. Die markt groeit in Duitsland met 110 procent. De branche verwacht dit jaar 1,8 miljoen tv apparaten met LCD scherm af te zetten. In de tweede helft van dit jaar zal iedere tweede verkocht tv toestel in Duitsland met LCD scherm zijn uitgerust. Die trend geldt eigenlijk ook voor de rest van Europa.

Ook voor DVD recorders is de belangstelling groot. De verkoop daarvan is met 100 procent gestegen naar 1,4 miljoen exemplaren. Het aantal verkochte Mp3 spelers stijgt met 85 procent naar 6 miljoen toestellen. De verkoop van digitale camera’s neemt met 14 procent toe tot ongeveer 8 miljoen stuks.

Rainer Hecker van het Gesellschaft für Unterhaltungs- und Kommunikationselektronik (gfu) verweacht dat met name HDTV toestellen (breedbeeldtelevisies met hoge resolutie) voor een volgende verkoopboom zullen zorgen. Het wereldkampioenschap voetbal in 2006 zal de vraag naar toestellen fors stimuleren. Op de IFA is Hal 26 daarom volledig gewijd aan HDTV.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-02T09:53:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.