MIT heeft ontwerp honderd dollar-laptop rond

Het Massachussetts Institute of Technology (MIT) heeft het ontwerp voor zijn honderd dollar-laptop rond. Dat apparaat is bedoeld voor ontwikkelingslanden en kan in stroomloze omgevingen worden aangedreven met een handslinger.

Het eerste exemplaar is gisteren gepresenteerd in Tunesië aan VN-topman Koffi Annan. De bedoeling is dat de machines komend jaar beschikbaar komen voor scholieren in landen als Thailand, Brazilië, Egypte en Nigeria.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

allemaal wel leuk hoor, zo een low capacity lap top, gebouwd met honderd miljoen subsidiegeld.

waarom vermeld u niet wat dit apparaat kan en hoe het gebruikt kan worden.

ik moet wel erbij vermelden dat deze laptops beslist geen banen scheppen en geen nieuwe ondernemers kweken. computers zijn juist slecht voor de communicatie en samenwerking tussen mensen. een computer leert mensen juist af om creatief of innovatief te denken.

volgens mij is het beter om al die arme mensen te leren hoe zij zich sterker kunnen organiseren, om te ondernemen en om met z'n allen een sterk bedrijf op te bouwen. vertel die armen in deze landen dat Europa al hun produkten zal kopen, dan help je hen om echt zelfstandig te worden.

voor arme mensen is honderd dollar nog steeds teveel. vergeet vooral niet dat zij elke dag keihard moeten werken, om een paar dollars te verdienen en hierom geen tijd hebben om te spelen met een leuke laptop, die hen verder niet veel leert.

mijn verzoek en advies.
selecteer de hoogbegaafden uit deze landen en geef hen een ontwikkelingsvisum om zich vijftien jaar lang te vestigen in een rijk land en om verder te studeren. als deze hoogbegaafden uit deze arme landen een eerlijke kans krijgen dan kunnen zij remigreren in de toekomst om hun land op te bouwen op een intelligente wijze.

ontwikkeling van een land is een proces dat van binnenuit opgestart moet worden. de mensen en het oervolk moeten het zelf willen en er zelf keihard voor strijden. leer hen om zich te bundelen op een intelligente wijze. spelen met een simpele laptop lost echt niet veel op.

Dewanand
Kritisch Podium Dewanand
http://www.dewanand.nl


http://laptop.media.mit.edu/laptop-images.html

de foto's van deze laptop

Het is allemaal leuk en aardig maar waarom is het niet voor een ieder tekoop zodat we allemaal van dit produkt kunnen genieten wat is er leuker voor de kinderen als een eigen laptop waarmee ze zelf dingen kunnen leren ?
Ik vind dat ieder kind van moet kunnen genieten tenslotte word het door u en mij betaald .
Over de gehele wereld heb je gezinnen die geen geld hebben voor een laptop voor de kids ik zelf moet er niet aan denken dat mijn kinderen op mijn pc alles maar doorelkaar gooien en doen !
Tenslotte hoe meer laptops hoe goedkoper de productie dus dan komt er teminste nog iets terug van de subsidie die verstrekt is ....

Leuk inderdaad, maar wat moeten die mensen ermee? In de eerste plaats hebben ze hoogstwaarschijnlijk
geen internetaansluiting en hebben ze ook geen bedrijf waarvoor ze 'm kunnen gebruiken. Wellicht kunnen
de kinderen er spelletjes op spelen? De nieuwste demo's van Microsoft-games? Het klink allemaal zo mooi,
onze technologie verspreiden over de wereld, maar zou het niet beter zijn als we eerst eens zorgen dat ze
normaal kunnen leven, een onderdak hebben, schoon water, minder burgeroorlogen etc? Ik denk dat wij
te zeer zijn gewend aan al die basiszekerheden, zo zeer dat we niet doorhebben wat voor ellende het zou zijn
als die er tijdelijk niet zouden zijn. Of willen we net als vroeger dat de hele wereld 'bekeerd' wordt en in plaats
van kruisen en bijbels verspreiden we nu computers?

De Computable redactie had hier wel wat meer aandacht aan kunnen besteden.
Er zittenvele positieve gevolgen en kansen aan vast.

De bedoeling is dat deze goedkope apparaten gratis aan (bijna?) kansloze kinderen ter beschikking worden gesteld.
En dat ze met dat apparaat meer nieuwe vaardigheden leren. evt slechts als aanvulling op hun school of bij gebrek aan een school, dat dat apparaat hun school is.

De laptops worden vooraf gemaakt enmoeten gekocht woprden door hulp organisaties en bedrijven die een dorp adopteren, waar ze de kinderen daar zo'n apparaat geven.

Daar gaat het om.
Wat mij een beetje zorgen baart is dat die apparaten weeer gestolen gaan worden. Daarom moeten er genoeg zijn, zodat ze niet te zeldzaam zijn.
Maar ze zijn bedoeld voor scholing

In reactie op het schrijven van "dewanand" op 17 november 2005 - 14:26

> waarom vermeld u niet wat dit apparaat kan en hoe het gebruikt kan worden.
Eens. Het artikel geeft inderdaad geen enkel achtergrondinformatie, terwijl dit lang en breed in andere media besproken is. Een bezoek op de site van MIT had cruciale informatie over de motieven en de intenties van de ontwikkelaars kunnen geven. Wat mij betreft had dit artikel in deze vorm niet eens hoeven te verschijnen... had een hoop onzinnige reacties zoals deze kunnen voorkomen.

> deze laptops beslist geen banen scheppen en geen nieuwe ondernemers kweken.
Dit is een zeer twijfelachtige uitspraak. In zoverre kan het nog kloppen dat mensen niet perse een goede ondernemer zijn omdat ze met computers kunnen omgaan. We kunnen echter met grote zekerheid stellen dat onderwijs en kennis zonder twijfel aan de kwaliteiten van ondernemers bijdragen. En dát is nou het beoogde effect van de MIT ontwikkelaars. Het beschikken hebben over een eigen PC draagt op talrijke fronten aan de ontwikkeling van kinderen bij.

> computers zijn juist slecht voor de communicatie en samenwerking tussen mensen.
Dit is weer typisch zo'n uitspraak die men doet als men uitsluitend e "horrorverhalen" van mensenschuwe jongeren en overleden gamers vanwege de computer leest.
Ik neem dan aan dat "dewanand" nooit over de "communities" heeft gehoord die producten zoals Linux of de Firefox browser maken. Deze gemeenschappen met duizenden leden danken hun bestaan aan de communicatiemogelijkheden die door computers zijn geschapen. De oorzaak van de "horrorverhalen" ligt zonder uitzondering in het feit dat men het gebruik overdrijft. Maar ja, dat heb je met bijna alles: te weinig zon en je heb gebrek aan vitamine D. Te veel zonnen en je krijgt huidkproblemen... idem ditto.

> vertel die armen in deze landen dat Europa al hun produkten zal kopen,
> dan help je hen om echt zelfstandig te worden.
Hoewel op zich een goed idee, blijft dit alleen symptoombestrijding. Mensen zijn op korte termijn misschien geholpen, maar het zal op lange termijn niet perse iets verbeteren. Ik meen dat deze uitspraak oorspronkelijk aan een oud-Chinese wijsheid wordt toegedaan: "Als je vriend honger heeft geef hem een vis. Als hij echt je vriend is leer hem vissen."
Kennis is macht.

> selecteer de hoogbegaafden uit deze landen en geef hen een ontwikkelingsvisum
> om zich vijftien jaar lang te vestigen in een rijk land en om verder te studeren.
Volgens mij gebeurt dit al decennia. Wat "dewanand" kennelijk nog niet heeft begrepen is dat mensen die dit soort mogelijkheden krijgen meestal in het ontvangende land blijven omdat ze daar simpelweg meer kunnen verdienen dan in hun eigen land.

> ontwikkeling van een land is een proces dat van binnenuit opgestart moet worden.
Mee eens. De 100 dollar laptop draagt hier gigantisch bij door mensen een gereedschap in handen te geven waarmee ze zich kunnen ontwikkelen en uiteindelijk zelf(!) hun eigen situatie kunnen verbeteren.

Zoals altijd zijn er echter valkuilen. Het is helemaal niet zeker dat dit initiatief überhaupt iets oplevert, laat staan dat het geen negatieve effecten brengt.
In elk geval vind ik dit een van de betere acties. Bravo MIT!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-17T12:47:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.