Vodafone brengt LTE-M-netwerk in de lucht

Nieuw IoT-netwerk is onderdeel van 5G-technologie

internet of things

Vodafone heeft de laatste hand gelegd aan een landelijk dekkend LTE-M-netwerk. LTE-M staat voor 'long term evolution for machines, een techniek die op een efficiënte manier apparaten met het internet verbindt. Met LTE-M verbreedt Vodafone het internet of things (IoT)-portfolio voor klanten.

LTE-M-technologie is vorige maand door de internationale telecombelangenvereniging GSMA uitgeroepen tot een fundamenteel onderdeel van 5G-technologie. Volgens Vodafone biedt het telecombedrijf met zijn LTE-M-netwerk een compleet radionetwerk voor IoT-diensten. Concurrent KPN bracht afgelopen maart zijn LTE-M-netwerk in de lucht.

John van Vianen, directeur zakelijke markt bij VodafoneZiggo, beweert dat zijn bedrijf wereldwijd inmiddels ruim 65 miljoen verbindingen legt tussen apparaten, elke twee weken komen daar één miljoen verbindingen bij.

Met de live-gang van het nieuwe netwerk kunnen zakelijke klanten aan de slag met zogeheten slimme oplossingen. LTE-M maakt het mogelijk om apparaten aan het internet te verbinden met veel lager batterijverbruik dan gewone 2G/3G/4G- verbindingen.

Vodafone heeft overigens al een landelijk dekkend NarrowBand-internet of things (NB-IoT)-netwerk. Omdat het energieverbruik van NB-IoT extreem laag is, is deze technologie te gebruiken in bijvoorbeeld waterleidingen, landbouwvelden of op andere plekken waar het moeilijker is om de batterij te vervangen.

LTE-M-technologie geeft de mogelijkheid tot meer bandbreedte in vergelijking tot NB-IoT en ondersteunt ook voice (VoLTE). Dit is relevant voor oplossingen waarbij spraak nodig is, zoals bij slagbomen of liften. Ook is deze technologie toepasbaar op het gebied van mobiliteit – bewegende objecten zijn makkelijk te volgen en blijven soepel met elkaar verbonden.

Slimme stadsfietsen

Conneqtech, een bedrijf gespecialiseerd in het verbinden van apparaten, test samen met Vodafone energiezuinige LTE-M-oplossingen voor stadsfietsen. Zo kan een eigenaar zijn fiets gemakkelijk traceren en beveiligen. Samen met Axa levert Conneqtech momenteel al slimme sloten aan Sparta's e-bike via het Vodafone-netwerk; al putten deze sloten hun energie uit de batterij van de e-bike. Met LTE-M-technologie is dat niet meer nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-02T10:05:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.