Dell EMC en Nokia stappen in bevoorradingsschip Delft

Gracht Delft

St. Sebastiaansbrug in Delft

In de grachten van Delft vaart binnenkort een semi-autonoom bevoorradingsschip. Technologiebedrijven Dell EMC en Nokia nemen deel aan dit initiatief van onder meer TU Delft en provincie Zuid-Holland. De partijen willen zo de files en daarmee koolstofemissie in het stadscentrum verminderen. Het schip vaart op waterstof.

Voor het autonoom sturende vaartuig ontwikkelen de deelnemende partijen een schaalbaar digitaal platform, de zogeheten Common Information Space. Dat verbindt de logistieke keten in en rond de stad en vormt de ruggengraat voor het navigatiesysteem. Het platform gebruikt technologie van Nokia en Dell EMC, onder meer voor rekenkracht, dataopslag, databeheer, connectiviteit, analytics, internet of things en blockchain.

Binnenvaartschip

Het project houdt in dat een geautomatiseerd en gedigitaliseerd binnenvaartschip via de cloud wordt verbonden met Nokia’s IoT-systeem Impact en het Digital City Accelerator Platform van Dell EMC om alle gegevens te verwerken en beheren. Volgens de partijen is voor deze oplossing belangstelling van diverse sectoren, zoals scheepswerven, pakketbezorging, distributiecentra en afvalbeheer.

In eerste instantie betreft het conceptproject dat wordt de komende maanden wordt getest. Het doel is dat het vaartuig eind 2019 volledig operationeel is. Behalve de eerdergenoemde organisaties werken aan het project Blue Turtle Associates, Aratos Systems, Circle Lines, City Hub, Ampelmann en Spie mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-14T11:11:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.