Bijna tien miljoen voor onderzoek naar veilig iot

Een nationaal team met ruim 45 partijen - universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid - geleid door TU Eindhoven gaat de komende jaren onderzoek doen naar de beveiliging van internet of things (iot)-apparatuur. Voor het project - Intersect genaamd - komt voor bijna tien miljoen euro subsidie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda.

De deelnemers aan Intersect stellen dat het groeiend aantal apparaten die zijn verbonden met internet, zoals zelfrijdende auto’s en intelligente thermostaten, een steeds grotere bedreiging vormen voor de privacy en veiligheid. Het beschermen hiertegen vereist volgens hen een aanpak die technisch onderzoek combineert met juridische en criminologische benaderingen.

Volgens Sandro Etalle, hoogleraar cybersecurity aan de TU Eindhoven, voldoen de huidige ad-hoc-veiligheidsmethodes als virusscanners of firewalls niet meer om iot-apparatuur te beschermen. 'Een systematische aanpak is nodig, met bijvoorbeeld regels voor het ontwerp en beheer van iot-systemen, om grip te krijgen op dit probleem.'

Etalle leidt het onderzoeksproject ‘An Internet of Secure Things - Intersect’ met ruim 45 aangesloten instellingen en bedrijven dat de eerste aanzet moet geven tot ‘een blauwdruk’ voor het ontwerp, beveiliging en beheer van iot-systemen. Doordat in het project zowel universiteiten, overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij elkaar komen, is een brede aanpak mogelijk op zowel technisch, juridisch en criminologisch terrein als uiteenlopende sectoren waaronder zorg, het nutswezen, verkeer & vervoer en slimme steden.

Het project Intersect ontvangt bijna tien miljoen euro binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Deze agenda is bedoeld om urgente maatschappelijke problemen op te lossen door wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen.

Deelnemers

Behalve de TU Eindhoven zijn de volgende instellingen en bedrijven betrokken bij Intersect:

Opleidingsinstituten:
Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente, Tilburg University, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, Fontys Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hogeschool van Amsterdam, TNO.

Overheden:
ministerie van Binnenlandse Zaken.

Organisaties:
Consumentenbond, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SDIN)

Bedrijven:
BDO Advisory, Brainport Development, Bosch Security Systems, Centric, Compumatica Secure Networks, Fourtress, ICT Automatisering, Océ-Technologies, Omron Europe, Oracle, Philips, Qbit Cyber Security, Secura, Siemens, Signify, Simac Techniek, Surfnet, Synopsys, Technolution, Verum Software Tools.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-13T10:22:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.