Vodafone brengt eerste 5G-basisstation in de lucht

Netwerkpartner Ericsson is er ook bij betrokken

Basisstation 5G Vodafone Maastricht

Het 5G-basisstation van Vodafone in Maastricht

De eerste 5G-verbinding via het bestaande Nederlandse netwerk van Vodafone is een feit. In Maastricht heeft de telecomaanbieder zijn eerste 5G-basisstation in de lucht gebracht. Dat is dus nog voor de eerder aangekondigde 5G-test in Eindhoven, die na de zomer van start gaat.

Het is de eerste keer dat Vodafone 5G live zet op zijn operationele netwerk. Eerdere tests vonden plaats in besloten omgevingen op laboratoriumschaal. Het Maastrichtse basisstation gebruikt een lokale testlicentie in de 3,5 GHz-band. Met een 5G-toestel in de buurt van het station, kan data over een 5G-verbinding worden verstuurd. Netwerkpartner Ericsson is er ook bij betrokken.

Het doel van de opstelling in Maastricht is om ervaring op te doen met 5G-technologie en met diensten die ermee mogelijk worden. Het gaat niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in het bestaande netwerk toe te passen, meldt het bedrijf. Zo volgen er praktijktests om 'alles rond dit basisstation te finetunen', ter voorbereiding op de grotere test in Eindhoven. 

In de weer met 5G

Ook de andere Nederlandse telecomaanbieders zijn in de weer met 5G. Zo experimenteert T-Mobile op verschillende plekken in Den Haag met deze technologie. Op Scheveningen en bij het hoofdkantoor van T-Mobile komen deze zomer 5G-antennes te staan. KPN beschikt sinds eind 2018 over een kleinschalig 5G-netwerk in Amsterdam-Zuidoost, maar ook in Rotterdam Pernis en in Drenthe wordt geëxperimenteerd.

Momenteel zijn er nog niet veel 5G-smartphones in de markt. Samsung, Huawei, Xiaomi, Oneplus en LG hebben al modellen aangekondigd of bieden deze zelfs al aan. 5G gaat uiteindelijk ook worden ingezet voor andere toepassingen, zoals iot, in smart cities en in de nieuwste generatie auto's. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-10T11:58:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.