Chipmaker NXP zet zich schrap voor zwaar verlies

Daling

NXP Semiconductors verwacht voor het tweede kwartaal dieprode cijfers. De Nederlandse chipfabrikant houdt in het slechtste scenario rekening met een verlies van 237 miljoen dollar. In het gunstigste geval blijft het verlies beperkt tot 115 miljoen dollar. Bij een ‘middenscenario’ bedraagt het verlies 177 miljoen. Daarbij wordt uitgegaan van een omzet van 1.800 miljoen dollar, een daling van bijna twintig procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Door de onzekere omstandigheden kan NXP moeilijk inschatten hoe zwaar winst en omzet terugvallen. Vandaar dat drie scenario's worden gehanteerd. De impact van corona is groot. NXP haalt bijna de helft van de omzet uit de auto-industrie. Door de coronacrisis liggen veel fabrieken stil. Ook draaien sommige vestigingen op een laag pitje vanwege stagnaties in de aanvoer van onderdelen. De autoverkopen hebben bovendien een enorme klap gehad. NXP levert verder veel aan de industrie en het internet of things (iot). Volgens topman Richard Clemmer is het vooral in die sectoren lastig de ontwikkelingen te voorspellen. Iets stabieler is de mobiele sector, in grootte de derde categorie van afnemers.

Vertrouwen

Over het eerste kwartaal waren de resultaten in lijn met de op 7 april uitgesproken verwachtingen. NXP haalde een omzet van 2,02 miljard dollar, drie procent minder dan in dezelfde periode van 2019. Het operationele resultaat was 68 miljoen dollar positief.

Clemmer heeft er vertrouwen in dat NXP zich goed herstelt na de huidige onzekere periode. Hij wijst op de financiële kracht, het productportfolio en de relaties met klanten.

Ruim twee jaar geleden ketste de overname van NXP door Qualcomm af nadat een akkoord vanuit de Chinese mededingingsautoriteit was uitgebleven. Qualcomm moest toen een ‘break-up fee’ van twee miljard dollar aan de Nederlandse chipproducent betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-28T10:47:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.