It-trend internet of things is ‘here to stay’

Trend 6 in IT Trendsonderzoek 2020 van Supply Value

Apparaten die verbonden zijn met internet zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Denk aan gps-data die een apparaat verzamelt en vertaalt naar bruikbare informatie op een scherm. Driekwart van de respondenten het IT Trendsonderzoek, dat Supply Value jaarlijks uitvoert, geeft dan ook aan redelijk tot veel prioriteit te geven aan internet of things (iot) het komende jaar.

In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor it-professionals belangrijk om te weten wat de meest opkomende trends zijn van komend jaar, zodat hier de juiste toegevoegde waarde uit gehaald kan worden voor hun organisatie. Het doel van het IT Trendsonderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement en -technologieprofessionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus.

Zonder tussenkomst van mens

IT Trendsonderzoek 2020

Supply Value voert jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ict-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. Computable is partner van het IT Trendsonderzoek. Via tien verschillende artikelen in de maand augustus tellen we terug van nummer 10 naar de absolute nummer 1.

Internet of things is de verzamelnaam voor een semi-intelligente infrastructuur, die vaak door middel van sensoren kan meten en deze informatie kan communiceren. We zien dat in toenemende mate apparaten zelf acteren op deze informatie zonder tussenkomst van een mens, doordat kaders worden meegegeven aan de ‘things’. Een voorbeeld hiervan is een waterkering die automatisch sluit wanneer het waterpeil tot een bepaald niveau stijgt.

Door deze ontwikkeling zien we een shift van geïsoleerde systemen, zoals een thermostaat waarmee je temperatuur kunt regelen, naar autonome systemen, zoals een thermostaat die gelinkt is aan internet. Daarnaast zien we een ontwikkeling dat het menselijk lichaam als databron wordt gebruikt (internet of bodies). Denk hierbij aan een smartwatch of pacemaker. Hierbij is iot-security een grote uitdaging, omdat een inbreuk directe gevolgen kan hebben voor de gezondheid of zelfs leven en dood van de patiënt.

5G

Als laatste zal het niemand zijn ontgaan dat 5G dit jaar een vlucht heeft genomen. Het eerste kwartaal van 2020 liet al een stijging in ons datagebruik van mobiel internet zien van ruim 34,5 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. 5G biedt hierin de uitkomst voor een snel en stabiel netwerk en wordt daarmee gezien als motor voor iot, omdat het veel meer apparaten tegelijk met elkaar kan verbinden.

Evenals vorig jaar is meer dan zeventig procent van de respondenten ‘redelijk bekend’ met tot ‘expert’ in iot. Een lichte daling in prioriteit die it-professionals aan iot stellen komend jaar, zorgt voor een daling van de vierde plek vorig jaar, naar een zesde plek dit jaar.

Risicoanalyse met stakeholders

"Het einde van de groei van iot is nog lang niet in zicht"

De trend dat iot wordt gebruikt om ons leven makkelijker, veiliger en prettiger te maken zal zich doorzetten, waardoor iot steeds meer deel zal uitmaken van ons dagelijks leven. Zo zien we bijvoorbeeld steeds meer infrastructuurtoepassingen van iot, zoals sensoren in wegen die het verkeer beter kunnen regelen. Doordat iot-sensoren ontzettend veel data verzamelen en delen en iot-security daardoor in gevaar komt, blijft het belangrijk dat deze data enkel toegankelijk zijn voor geautoriseerde gebruikers. Voer daarom een specifieke risicoanalyse uit met alle stakeholders, alvorens iot- technologie te implementeren, is de tip van Supply Value.

‘De iot-markt groeit naar verwachting tot meer dan 75 miljard verbonden apparaten in 2025, met een verwachte marktwaarde van meer dan 1,1 biljoen dollar’, aldus Eline Spee, consultant bij Supply Value. ‘Daarmee is het einde van de groei van iot nog lang niet in zicht.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-13T09:15:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.