Hiber haalt 26 miljoen euro op voor iot-satellieten

Het jonge Amsterdamse satellietbedrijf Hiber heeft een investering van 26 miljoen euro veiliggesteld. Het geld is bestemd voor uitbreiding van zijn netwerk van minisatellieten die iot-oplossingen in afgelegen gebied verbinden met internet.

De miljoenen zijn afkomstig van de Europese Unie, de Nederlandse overheid en de huidige aandeelhouders in Hiber. Eerder ontvingen de techneuten een innovatiekrediet van 1,8 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met dat kapitaal konden de eerste minisatellieten in 2018 worden gelanceerd, onder meer via SpaceX.

LPGAN-netwerk

De satellieten van Hiber hebben het formaat van een schoenendoos en moeten op termijn een zogeheten LPGAN-netwerk vormen. LPGAN staat voor Low Power Global Area Network. Met deze technologie kun je iot-toepassingen ontsluiten in afgelegen, moeilijk bereikbare of minder ontwikkelde gebieden zonder gsm-netwerk en zonder stroom.

De iot-hardware die op aarde wordt gebruikt om via een satelliet en het netwerk te communiceren is vijf bij twee centimeter groot. Het heeft een modem, een antenne en wordt gevoed door een reguliere batterij die afhankelijk van de toepassing vijf jaar mee kan gaan. De apparatuur verstuurt kleine databerichten die qua lengte vergelijkbaar zijn met tweets.

Betaalbaar en beschikbaar

Met de nieuwe miljoeneninvestering verwacht het bedrijf betaalbare en ruim beschikbare iot-verbindingen te kunnen bieden aan leveranciers van iot-producten en -diensten. Het gaat bijvoorbeeld om het tracken van vee, het monitoren van gewassen en het bestrijden van klimaatverandering.

Het geld is deels afkomstig vanuit het zogeheten European Innovation Council Fund (EIC Fund) van de Europese Innovatieraad. Deze EU-instelling probeert sinds juni 2020 innovatie aan te jagen via gerichte investeringen in jonge techbedrijven. Een ander deel van het geld is afkomstig van de Nederlandse overheid. Ook bestaande aandeelhouders stellen een bedrag beschikbaar.

Hiber

Hiber heette vanaf de oprichting in 2016 tot oktober 2017 Magnitude Space. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam, Delft en Washington DC. De onderneming werkt nauw samen met partijen als de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), het Nederlandse Ruimtevaartagentschap NSO, de TU Delft en de LoRa Alliance.

Met de nieuwe investering wordt de directie uitgebreid met Steven Kroonsberg als financieel directeur (cfo) en Roel Jansen als commercieel directeur (cco). Medeoprichter Erik Wenk blijft operationeel directeur (coo) en wordt ook managing director. Hij neemt dit stokje over van de andere oprichter Laurens Groenendijk, die het bedrijf verlaat en zijn carrière als investeerder voortzet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-02T14:52:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.