KPN zet in op schone lucht op kantoor

Dit artikel delen:
KPN CO2-monitoring

KPN CO2-monitoring

KPN gaat zijn vergaderruimtes uitrusten met CO2-sensoren. Het bedrijf wil zo nagaan of de lucht in de ruimtes gezond is of dat er ventilatie nodig is. De vijfhonderd sensoren geven hun signalen af via het lora-netwerk van de telco.

Lisette Oosterbroek, hoofd van het KPN Corona Crisis Team, laat weten dat de sensoren ook andere waarden meten die worden weergegeven in een dashboard. ‘Met de sensordata kun je meten of er überhaupt mensen in een ruimte zijn geweest. Zo maken we met bijvoorbeeld ‘smart cleaning’ nog effectiever gebruik van onze ruimtes en onze schoonmaak.’

Hoe werkt het?

Het gaat hier om een slimme sensor, een kastje zo groot als een stopcontact dat eenvoudig in een binnenruimte kan worden geplaatst. Zonder stekker en zonder wifi. De sensor meet het CO2-gehalte in een ruimte. Met die waarde kan er gericht geventileerd worden voor een gezonde leer- of werkomgeving. Op het moment dat het CO2-gehalte te hoog is, betekent dit dat er een raam open moet of dat de ruimte even verlaten moet worden.

De CO2-sensoren zijn aangesloten op het internet of things en verbonden met het lora-netwerk van KPN. Lora staat voor long range, low power en is een landelijk dekkend netwerk speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Eén lora-module kan meerdere jaren data zenden op slechts twee batterijen.

Scholengemeenschap CVO

Vorig jaar november introduceerde KPN de iot-dienst die scholen, verpleeghuizen en bedrijven helpt met het creëren van een gezond binnenklimaat. Op scholengemeenschap CVO in Rotterdam hangen de sensoren in 670 klaslokalen om daar gericht te ventileren. De sensor meet naast CO2 ook luchtvochtigheid en temperatuur.

KPN - Ventilatie als 4e basisregel

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet of things

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-06T11:42:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.