Iot-beveiliging vaak aan totale revisie toe

Palo Alto Networks: Zelfs voerbakken voor huisdieren worden op netwerk aangetroffen

Ruim driekwart van de Nederlandse bedrijven met internet of things (iot)-apparaten die verbonden zijn aan het netwerk, is kwetsbaar en loopt gevaar. De huidige beveiligingsmaatregelen schieten tekort om de toename van iot-apparatuur op te vangen. Bij meer dan een kwart heeft de huidige iot-beveiliging zelfs een volledige revisie nodig.

Dat blijkt uit een nieuwe studie naar de beveiliging van iot-apparaten. Opdrachtgever is computer- en netwerkbeveiliger Palo Alto Networks. Slechts 22 procent van de Nederlandse respondenten heeft vertrouwen in de huidige veiligheidsmaatregelen. Over het algemeen hebben Nederlandse besluitvormers wel veel zicht op het iot-gevaar. Ze weten welke apparaten op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten. De monitoring krijgt doorgaans voldoende aandacht. Maar volgens Mark van Leeuwen, country manager Nederland bij Palo Alto Networks, zijn passende maatregelen minstens zo belangrijk. 

Net als bij het voorgaande onderzoek uit 2020 blijkt dat Nederland voorop loopt in iot-beveiliging. 84 procent van de Nederlandse respondenten zegt de iot-apparaten te segmenteren. Hierdoor wordt deze apparatuur geïsoleerd van het bedrijfsnetwerk. Ze krijgen een aparte en meer beveiligde ruimte. Daardoor kunnen iot-devices niet zomaar verbinding maken met het netwerk waarop de e-mailserver of het hr-systeem van een bedrijf draait. Meer dan een derde van de Nederlandse besluitvormers zegt ook microsegmentatie toe te passen. Bij microsegmentatie worden iot-apparaten afzonderlijk beperkt tot strak afgestelde beveiligingszones. 

Wereldwijd meldt 78 procent van de it-besluitvormers dat in het afgelopen jaar meer iot-apparaten aan bedrijfsnetwerken zijn gehangen die niets met hun business zelf hebben te maken. Er worden de gekste apparaten aangetroffen zoals voerbakken voor huisdieren, spelcomputers, fitnessapparaten en hartslagmeters. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-20T15:01:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.