Het computervirus viert haar twintigste verjaardag

Dit artikel delen:

Gisteren was het precies twintig jaar geleden dat het eerste virus voor de pc verscheen. Het Brain-virus verscheen in januari 1986 en infecteerde pc's via een floppydisk.

Dit type virus was vooral actief van 1986 en 1995. Het virus tast het Master Boot Record (MBR) aan op harde schijven. Omdat de overdracht via floppydisks plaatsvond, duurde het vaak maanden voor een virus zich over een groot gebied wist te verspreiden.

In 1995 verschenen de macrovirussen. Deze virussen wisten zichzelf veel sneller te verspreiden. Eind jaren negentig verschenen de eerste e-mailvirus. Het is eerste succesvolle e-mail virus was het IloveYou-virus. Dit virus veroorzaakte in 1999 veel financiële schade. In 2001 verschenen de eerste netwerkwormen, zoals de blaster- en sasser-worm, op het toneel.

Op dit moment zijn er meer dan 150 duizend virussen. En volgens F-secure groeit dit aantal snel. Het grootste verschil tussen virussen nu en virussen twintig jaar geleden is niet het type virus, maar de reden waarom virusschrijvers een virus maken. Dat verschil zit volgens Chief Research Officer Mikko Hypponen in dat de virusschrijver van nu virussen maakt vanwege het geld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Computable Rian Heur,
Helaas moet ik u wijzen op een kleine vergissing:
U schreef namelijk: "het I loveYou-virus. Dit virus veroorzaakte in 1999 veel financiële schade."
=> Dit is helaas onmogelijk, de schade was een jaar later, want het virus brak in uit op 4/5 mei 2000 uit, niet in 1999. Waarom weet ik dat zo precies, zult u zeggen, ik, samen met de heer Richard V. hebben het Virus bij Microsoft BV te Schiphol-Rijk moeten verdelgen, en dat waren 2 roerige weken, dat vergeet je niet snel. Vandaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-20T09:30:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.