Europa krijgt eigen versie Internet Archive

Dit artikel delen:

De Europese versie van het Internet Archive, een initiatief van onder meer XS4All, start over twee weken met een enorm archief van internetcontent. Op het adres Europarchive.org is straks een grote collectie gratis te downloaden klassieke muziek en mirrors van talloze Europese websites te vinden.

Julien Masanes van Europarchive liet weten dit tijdens een bezoek aan Amsterdam afgelopen weekend. "De website gaat over ongeveer twee weken open." Doel is een digitaal archief van de meest waardevolle internetcontent in Europa die zich in het publieke domein bevindt.

Op de site zullen straks vele honderden uitvoeringen van klassieke muziek, ouder dan 50 jaar, te downloaden zijn. De muziek wordt gepubliceerd onder Creative Commons-licensies, een alternatief voor het huidige auteursrecht.

The European Internet Archive is een iniatief van het Amerikaanse Archive.org en XS4All. In 2004 werd een Stichting European Digital Archive opgericht die is gevestigd in Amsterdam. De internetprovider verzorgt de hosting en biedt zo'n 200 terrabyte aan ruimte voor de site.

Julian Massanes: "De website gaat over een paar weken open. We wilden iets doen om de content van honderden terrabytes te behouden voor het nageslacht. Voordat The Internet Archive in 1996 in Amerika begon deed niemand iets om erg belangrijke documenten te bewaren, terwijl websites een onmiskenbaar onderdeel zijn van het culturele erfgoed," aldus Massanes.

The Internet Archive werd opgericht door de Amerikaan Brewster Kahle. Het project is vooral bekend vanwege haar Wayback Machine, een zoekmachine waarmee opgeslagen versies van websites bekeken kunnen worden.

Volgens Massanes bevat The Internet Archive op dit moment meer dan 500 terrabytes en 500 miljard webpaginas, afkomstig van 50 miljoen websites. Ook biedt de site toegang tot 15 duizend films, 35 duizend concerten, duizend lezingen, 24 duizend teksten en 34 duizend programma's. Dagelijks bezoeken 66 duizend mensen de site.

Europarchive.org gaat later deze maand volgens Massanes van start met honderden te downloaden oude voorlichtingsfilms van de Britse overheid, rechtenvrij BBC-beeldmateriaal, een klassieke muziekcolletie met honderden lp's die zichin het publieke domein bevinden. Ook zijn er diverse webcollecties rond bepaalde onderwerpen, zoals de Europese Unie en de websites van overheden, te vinden. Die bestaan uit een enorme hoeveelheid gemirrorde versies van websites.

Massane: "De site zal een systeem met tags (trefwoorden) gebruiken, die aan elk stukje content te koppelen zijn. Door zo'n taggingsysteem kunnen mensen content sneller vinden." De site zal bij wijze van proef mogelijk ook een klein deel van het archiefbeelden van de publieke omroep afkomstig van de Stichting Beeld En Geluid bevatten.

The Internet Archive host voor iedereen content die onder een Creative Commons-licensie is gepubliceerd geheel gratis. De site belooft binnen 24 uur na het uploaden alle content te hebben beoordeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-01T10:03:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.