Philips komt met digi-watermerk tegen illegale kopie

Philips zet een nieuwe digitale watermerk-technologie in om illegaal opgenomen speelfilms die via internet worden verspreid te herleiden tot de bioscoop waar de opnamen gemaakt zijn. Bioscopen kunnen zo worden gewaarschuwd dat er illegale opnamen zijn gemaakt.

De filmindustrie leidt jaarlijks grote schade als gevolg van illegale kopieën die met kleine camcorders in bioscopen worden gemaakt. Soms gebeurt dit al bij voorpremières, waardoor heel snel kopieën van speelfilms op internet rouleren. Echte liefhebbers nemen de geringe beeld- en geluidskwaliteit voor lief. De schade voor de filmindustrie wordt geraamd op 3,5 miljard dollar per jaar.

De nieuwe technologie werkt uitsluitend bij digitale projectoren. Aan de digitale kopie van de speelfilm wordt automatisch een datum en een plaats toegevoegd, gegevens die via een camcorder niet waarneembaar zijn. Met speciale software kan de kopie naderhand worden geanalyseerd. Philips zegt dat het systeem ook werkt bij sterk gecomprimeerde bestandsformaten als VCD, DivX en MPEG4.

De technologie, die in Eindhoven werd ontwikkeld, kan de verspreiding van de illegale opnamen uiteraard niet voorkomen, maar de bioscoop kan wel worden gewaarschuwd dat er illegale opnamen zijn gemaakt, waarna de controle verder verscherpt zou kunnen worden. De software kan ook gebruikt worden voor het verzamelen van bewijsmateriaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-22T09:35:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.