Computerstoring legt DigiD dag lang plat

Dit artikel delen:

DigiD, de elektronische authentificatiedienst van de overheid, is vorige week donderdag getroffen door een grote technische storing. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken tegen Emerce toegegeven. Bijna een hele dag was het niet mogelijk een DigiD aan te vragen.

"Het is heel sneu dat het aanvragen van DigiD er een dag lang uit lag zo vlak voor de deadline van de Belastingdienst", zegt woordvoerder Mark de Boer van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) tegen Emerce. Een DigiD-login kan gebruikt worden voor het doen van electronische aangifte bij de Belastingdienst. Volgens De Boer kon inloggen met DigiD vorige week donderdag wel, maar het aanvragen van een nieuwe DigiD was van half negen 's ochtends tot vier uur 's middags onmogelijk vanwege de storing.

De oorzaak voor de storing was volgens De Boer dat de Landelijk Raadpleegbare Directory (LRD) van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), waarin persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland staan, plat lag. De LRD wordt automatisch geraadpleegd bij het aanvragen van een DigiD ter controle van de identiteit van de aanvrager.

Juist dat aanvragen van een DigiD willen tienduizenden mensen deze weken doen, omdat ze DigiD op de site van de Belastingdienst willen gebruiken. Het aantal Nederlanders met een DigiD-login is de afgelopen maanden razendsnel gestegen. Het aantal DigiD-logins nadert nu de achthonderdduizend. Eind december 2005 was dat aantal nog veertigduizend.

"De roteringstabellen zijn in een loop geraakt waardoor de gegevenstroom in de knoop kwam," omschrijft De Boer het technisch falen. De LRD wordt geraadpleegd via GemNet, het informatieknooppunt voor overheden. Volgens De Boer is het systeem aan een grondige herziening toe. Daar wordt al aangewerkt. "Maar juist nu ging het systeem een hele ochtend en middag plat. Daar waren we natuurlijk niet blij mee. Maar dit soort dingen kunnen nu eenmaal gebeuren", aldus De Boer.

DigiD werkt binnenkort ook met inloggen via SMS en hulpmiddelen voor Internetbankieren, zoals de Random Reader van de Rabobank. Daarmee worden de komende maanden proeven gehouden, zo maakten betrokkenen onlangs bekend op het E-Government Congres.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gisteravond lagen ze ook plat. Het was toen niet mogelijk met Digid de aangifte 2005 te uploaden (foutmelding 4001).

De titel boven dit artikel is onjuist en sensatiebelust! Het lijkt erop alsof u DigiD een slechte naam wilt geven, terwijl de fout bij de GBA ligt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-30T12:01:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.