Registrar uit kritiek op registratie .eu-domeinen

Dit artikel delen:

Bob Parsons, de baas van hostingsite GoDaddy.com, beschuldigt EURid van grootscheepse manipulatie en laksheid. EURid is verantwoordelijk voor de registratie van de nieuwe .eu-domeinnamen.

Vanaf afgelopen vrijdag kunnen bedrijven en particulieren .eu-domeinnamen laten registreren. Er was gelijk een stormloop op de nieuwe domeinnamen. Meer dan een miljoenen domeinnamen werden er in de eerste 12 uur geregistreerd. Volgens EURid is de grote stormloop bewijs dat de .eu-domeinnaam een goed alternatief is voor de populaire .com-domeinnaam.

Geaccrediteerde registrars zoals GoDaddy kunnen domeinnamen namens hun klanten registreren door middel van een vastgestelde procedure van één aanvraag per keer. Vervolgens moet de registrar weer achter aan de rij registrars aansluiten. Dit systeem lijkt op het eerste gezicht goed en eerlijk te zijn. Maar volgens Parsons was er een gat in het systeem waardoor sommige bedrijven honderden nep-registrars konden creëren. Parsons weet dat één bedrijf – in handen van een Amerikaanse multimiljonair – het systeem wist te manipuleren en honderden nep-registrars in de wachtrij wist te plaatsen.

“Twee weken voor de stormloop op de domeinnamen waren er 800 – veel daarvan echt en een aantal nep – geaccrediteerde registrars. Vlak voor de stormloop kwamen daar plotseling honderden registrars bij,” aldus Parsons. Volgens de website van EURid kwamen er vlak voor de lancering van de .eu-domeinnamen 300 registrars bij. Volgens Parsons waren er van de 1.100 geaccrediteerde registrars zeker 600 nep.

De reden dat bedrijven het gat in het systeem misbruikten was om zeer gewilde namen te registreren. Deze namen kunnen vervolgens voor duizenden euro’s worden verkocht. Veel van de bedrijven die het systeem hebben misbruiken zijn niet eens Europees en benadelen dus de Europeanen waarvoor de nieuwe extensie is bedoeld.

Parsons zegt dat hij EURid heeft gewaarschuwd voor het lek, maar de organisatie wilde niet naar hem luisteren. Volgens Parsons zijn er zoveel klachten bij EURid binnengekomen dat ze er niet meer op willen reageren.

Parsons heeft een oplossing voor het probleem. Volgens hem moet EURid stoppen met de registratie van nieuwe .eu-domeinnamen en eerst de huidige geregistreerde domeinnamen controleren op echtheid. De domeinnamen die geclaimd zijn door nep-registrars moeten worden verwijderd en er moet vervolgens een nieuwe lancering komen om die domeinnamen te registeren. Anders moet de Europese Unie ingrijpen.


Bron: Weblog Bob Parsons

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-11T11:51:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.