Google klaagt over zoekfunctie in IE7

Dit artikel delen:

Google doet zijn beklag over de ingebouwde Internet-zoekfunctie in Microsofts aanstaande webbrowser Internet Explorer 7. IE7 gebruikt standaard de eigen MSN-zoekmachine. Die functie is echter door de eindgebruiker aan te passen, bijvoorbeeld om Google te gebruiken.

Toch klaagt de bekende zoekmachine; het stelt dat Microsoft weer eens misbruik maakt van zijn monopoliepositie op de markt voor pc-besturingssystemen. Via het dominante Windows en de daaraan gekoppelde webbrowser zou de softwareproducent de Internet-zoekmarkt naar zich toe trekken. Google heeft deze zorgen geuit tegenover antitrustautoriteiten in de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Het lijkt er echter nog niet op dat deze klacht leidt tot concrete actie van het Amerikaanse ministerie van Justitie of de antitrusttak van de Europese Commissie. Google zegt juist oog te hebben voor de gebruiker. Microsoft stelt hetzelfde en biedt de surfer een overzicht van een kleine dozijn zoekmachines, waaronder ook Google, die als standaard zijn in te stellen voor IE7.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een beetje flauwe klacht van Google.
Als je immers Firefox installeert zit eenzelfde zoekfunctie ingebakken in Firefox (volgens traditie moet Microsoft moet het toch ergens vandaan gepikt hebben). En wie staat er daar standaard ingevoerd als zoekmachien.... juist....Google...

nou nou jw,
Sinds wanneer wordt Firefox gemaakt door Google? Het gaat om verbanden, en het is zeker zo dat MSN zijn populariteit heeft verworven via het Windows platform. Firefox is open source, dus het zou best zo kunnen zijn dat de volgende release van Firefox standaard de MSN zoekmachine gebruikt (maar dat lijkt me niet waarschijnlijk). Ik denk dat deze klacht terrecht is.

Henry,
Ik kom er toch even op terug want:
Ik beweer niet dat Firefox wordt gemaakt door Google. Ik beweer wel dat Google het voor elkaar heeft dat als je firefox installeert Googgle als preferred zoekmachine staat. Daar hebben andere zoekmachines ook niet over geklaagd en Google al helemaal niet.
Maar wat stel je dan voor? MS wil deze functie ook graag inbouwen omdat de gebruikers dat graag willen en na installatie komt er iets te staan per default. Wat is dan wel acceptable: Google?

Dat MS zijn eigen zoekmachine heeft is een voldongen feit en dat ze een IE hebben ook. Het is aan de ontwikkelaar toch vrij om een default keuze in te stellen.
Begrijp me goed: Ik ben geen MS-fan maar evenmin een Google-fan (die laatsten vertrouw ik nog minder dan MS met alle data die ze verzamelen). Maar hoe kan een willekeurige ontwikkelaar van een browser of dat nou mozilla, firefox, opera, ie of wat dan ook is nou een gebruiker iets laten installeren zonder een default set aan info?

Wie gebruikt er nog IE? Uiterst onveilig,al maanden/jaren
Kijk maar op Secunia http://secunia.com/product/11/
highly critical, en 101 lekken in alle soorten en maten, 21 daarvan unpatched, op 5 mei 2006

Firefox: Less critical 30 lekken, waarvan 3 unpatched

Welke zichzelf respecterende IT'er neemt de oplossing van MS nog serieus?
Vooral als er zulke veel betere alternatieven zijn.

En Opera niet te vergeten: snel, veilig en robuust.
En men kan al de 'persoonlijke' informatie in een keer wissen via het menu 'Tools->Delete Private Data', of als je dab Advanced drukt, kan je kiezen uit een check-lijstje met 12 keuzes welke je wel of niet wil wissen.

jw, ik begrijp je punt.
Maar het blijft gaan om verbanden, dat wilde ik aangeven. Het feit dat Google de default search engine is in Firefox heeft te maken met marktaandeel en is een keuze gemaakt door vele onafhankelijke programmeurs. Zodra er een beter alternatief is voor de zoekfunctie, anders dan Google, zullen zij hiervoor kiezen. Of ze maken het taalafhankelijk, bijvoorbeeld Ilse voor het nederlandse zoekgebied. De keuze ligt nu nog bij de programmeur die in het geval van FireFox onafhankelijk is en kan kiezen voor kwaliteit.
Bij MS is dat anders. Die blijven hun eigen search-engine pushen, net zolang tot dat een succes is. De gebruiker moet iets anders kiezen, anders blijft de default MSN search engine aktief. Mircosoft zal nooit verwijzen naar een kwalitatief beter product van een concurent. Heeft IE ooit Google ondersteund? Dat zou getuigen van erkenning en kiezen voor kwaliteit. En aangezien MS met Internet explorer een dominantie marktpositie inneemt, kan het niet anders dan dat dit een succes wordt (zolang Windows & IE een succes is en Microsoft dit tot een succes wil maken).

En tja bang voor Google. Wat dacht je van Hotmail? Al die informatie die daar is opgeslagen in handen van een particulier bedrijf? Ik begrijp de ophef over Gmail, maar hetzelfde geld voor Hotmail en daarop zijn vele malen meer niets wetende gebruikers op aangesloten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-02T08:43:00.000Z Jasper Bakker