AJAX-bedrijf Backbase surft op hype naar VS

Het Amsterdamse bedrijf Backbase, maker van dynamische gebruikersinterfaces voor websites, verhuist het commercieel hoofdkantoor naar het hart van de Amerikaanse softwareontwikkeling, Silicon Valley. Backbase haakt in op de snel groeiende vraag naar webtoepassingen die via Ajax-technologieën worden ontsloten.

"Het commercieel hoofdkantoor verhuist, maar het Europese verkoopkantoor en de R&D-afdeling blijft in Amsterdam", licht Backbase’ mede-oprichter Jouk Pleiter toe aan Emerce. "Er is in de VS veel vraag naar toepassingen die op Ajax zijn gebaseerd. Voor ons is de uitbreiding in Amerika de volgende stap bij de groei van het Nederlandse bedrijf en een kans om internationaal door te breken."

Ajax is een acroniem voor Asynchronous JavaScript And XML. Webpagina´s met deze techniek zijn snel in gebruik, kunnen met enkele muisklikken meerdere databases aanroepen en zijn flexibel in opmaak. Microsofts nieuwe consumentenportaal Live.com en bijvoorbeeld Googles maildienst Gmail leunen zwaar op Ajax.

Frontrunner, het technologieblog van Het Financieele Dagblad meldde de verhuizing van het hoofdkantoor gisteren als eerste.

"Onder de radar sinds november"

Backbase is sinds november 2005 actief op de Amerikaanse markt aan de westkust. "We werkten toen vooral onder de radar. Maar nu komt ons hoofdkantoor er, in San Mateo. Vanaf volgende week hebben we daar zo´n 10 man in dienst", aldus Pleiter. De directeur naast mede-oprichter Gerbert Kaandorp heeft reeds 20 klanten in de VS geworven, waarvan 6 OEM-overeenkomsten. Bij OEM-overeenkomsten is Backbase leverancier 'achter de schermen'.

In Amerika richt Backbase zich vooral op middelgrote bedrijven in de financiële wereld. "Denk aan bedrijven met een jaaromzet van tussen de 10 en 250 miljoen euro. Bijvoorbeeld banken en verzekeraars en softwarebedrijven die bedrijfsapplicaties maken zoals ERP- en CRM-software.

Het in 2003 opgerichte Nederlandse bedrijf profiteert van het feit dat veel van deze softwarebedrijven momenteel hun producten en diensten ook via het web willen aanbieden. Ze worden niet enkel meer via een cd-rom op pc´s geïnstalleerd maar dienen steeds vaker via het web toegankelijk te zijn.

"Wij verkopen een zogenaamde OEM-licentie, waarmee onze klanten de
Backbase Ajax-software kunnen toevoegen aan hun producten en diensten. In dit model verkopen zij de auto, en leveren wij het dashboard. Eind 2006 denk ik dat we zo'n 80 tot 100 klanten hebben, onder wie toch enkele hele grote. Met hele grote bedoel ik bedrijven die mondiaal opereren."

Bewust geen durfkapitaal

Sinds de oprichting maakt Backbase volgens Pleiter ieder jaar een forse financiële groei door. Vorig jaar stegen de omzet en winst met zo'n 300 procent. "De laatste negen kwartalen zijn we winstgevend, ondanks zware investeringen in R&D en commerciële exploitatie. Dit jaar verwachten we een omzet van tussen de 8 en 10 miljoen euro."

De Amerikaanse uitbreiding wordt gefinancierd uit de kasstroom en gebruikelijke externe financieringsbronnen als leningen. Aan durfkapitaal heeft Backbase geen behoefte. Jouk Pleiter en Gerbert Kaandorp zijn de enige aandeelhouders van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat leuk dat de genoemde voorbeeldsite 'live.com' van MS, opent met een 3tal javascript errors en vervolgens alleen een inputveld met button geeft. Ik neem aan dat Backbase dit soort fouten niet maakt?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-02T11:43:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.