WWW-schepper pleit voor neutraal Internet

Dit artikel delen:

Sir Tim Berners-Lee, uitvinder van het World Wide Web, spreekt zich uit tegen een tweedeling van het Internet gebaseerd op (toegang tot) content. Grote telecombedrijven willen namelijk een tweelaags Internet vanwege breedband-content als video.

Berners-Lee pleit voor een duidelijke scheiding van Internet-toegang en -content. Het een moet niet afhangen van het ander, verklaarde hij in een toespraak op de WWW-conferentie in Edinburgh. "Het is beter en efficiënter voor ons als we een aparte markt hebben waar we onze toegang kopen en een waar we onze content halen", aldus de wetenschapper.

"Er zijn pogingen van enkele Amerikaanse telecombedrijven om dit te veranderen. Zij proberen een situatie te creëren waarbij een tv-station dat ik via Internet wil bekijken, betaald moet hebben om naar mij te mogen uitzenden." Internet-neutraliteit, waarbij telecombedrijven alle soorten data als gelijk moeten behandelen (en doorgeven), is een heet hangijzer. Diverse content-bedrijven, waaronder Google, Yahoo en Microsoft, lobbyen bij de Amerikaanse politiek om garanties op te nemen in wetgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-24T10:27:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.