Google lanceert zoekmachine voor broncode

Dit artikel delen:

Google komt met een zoekmachine die alleen is bedoeld voor programmeurs en ontwikkelaars. De Google Code Search moet hun helpen bij het vinden van broncode om bestaande of nieuwe software te verbeteren.

De nieuwe variant van de marktdominante zoekmachine moet miljarden regels aan broncode doorspitten om brokken herbruikbare code vindbaar te maken. Productmanager Tom Stocky van Google verklaart dat dit probleem tot op heden nauwelijks is aangepakt. "Het is zeer moeilijk om referenties voor dit soort data te vinden."

Google gebruikt hiervoor dezelfde geautomatiseerde aanpak die het reeds gebruikt voor het doorspitten van het World Wide Web, maar ook van nieuwsgroepen, beeldmateriaal, video en boeken. De broncode-zoekmachine moet zowel professionele programmeurs als hobbyisten verder helpen. Zij kunnen specifieke programmeertermen en -talen aangeven als zoekcriteria, maar ook bepaalde licentievoorwaarden. Laatstgenoemde moet vervuiling van open source-software voorkomen en het gevaar van rechtszaken om patentenschendingen afwenden. 


De zoekmachine is oorspronkelijk ontstaan als intern middel voor Google's eigen programmeurs. Die zochten aanvankelijk in de code van het bedrijf, maar dat is later uitgebreid naar publieke broncode. Nu is de hele zoekmachine publiekelijk beschikbaar. Vooralsnog is de site niet voorzien van advertenties, maar dat kan volgens productmanager Stocky veranderen als de code-zoekmachine erg populair blijkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hehe, daar was ik al een jaar of tien op aan het hopen.

Ondertussen is er ook http://www.krugle.com/, een heel rijke zoekomgeving voor code!

Nu nog wildcards in Google.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-05T13:22:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.